Maja Bogdanović i Filharmonija na koncertu posvećenom Đinđiću

Proslavljena violončelistkinja Maja Bogdanović i Beogradska filharmonija, zajedno sa dirigentom Hauardom Grifitsom, pripremaju balkansku premijeru kompozicije „Azul“ Osvalda Golihova. Koncert će se održati 15. marta, na sceni Kolarca, a tradicionalno se posvećuje uspomeni na ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Provod uz klasičnu muziku se nastavlja i posle koncerta, jer će se solistkinja naći u ulozi di-džeja na novom filharmonijskom afterpartiju u Savamali, od 23 časa.

Azul, argentinskog kompozitora Osvalda Golihova, predstavlja jedinstvenu mešavinu tanga, ciganske muzike i melodija sa Bliskog istoka. Smatra se i jednim od najboljih koncerata za violončelo u ovom veku.

Posebnim ga čini neobičan sastav instrumenata, pa će publika čuti hiperharmoniku i to u izvođenju njenog izumitelja Majkla Vord Bergmana, zajedno sa neverovatno dugačkom listom egzotičnih udaraljki, među kojima su  i Kozji nokti.

Delo koje je premijerno izveo slavni Jo Jo Ma, na filharmonijskom koncertu upotpunjuju Posveta bogu Bahu, Zorana Hristića i  Božanstvena poema, Aleksandra Skrjabina.

„Uvek se najviše obradujem kada poziv dođe od Beogradske filharmonije i kad njihov tim predloži nešto izazovno. U ovom slučaju, pored toga što je Azul izuzetno virtuozno napisan, kompozitor se definitivno ne plaši da pokaže velike emocije, prelepe melodije ali i improvizacioni deo,“ rekla je Maja Bogdanović i dodala da se raduje što će posle ovog, kako kaže ozbiljnog, koncerta nastaviti druženje sa ljubiteljima dobre muzike na ozbiljan način.

„U celom svetu ljudi žele da približe klasiku mladima, naša Filharmonija uvek pravi atraktivne događaje za publiku od 0 do150 godina. Osim što ću se naći za DJ pultom i puštati neke od svojih omiljenih klasičnih numera, pridružiće mi se i fenomenalni englesko-holandski violinista Daniel Roland sa kojim smo pripremili par iznenađenja“, ističe je Bogdanović.

Sto ulaznica za stajanje biće u prodaji sat vremena pre početka koncerta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво