„Aplauz!“ Otvoren Gitar art festival

Jubilarni, 20. po redu Festival gitarske umetnosti "Gitar art" održava se do 17. marta u Beogradu pod sloganom – Applause! Festival je za dve decenije postojanja uspeo ne samo da održi kontinuitet i da se proširi u više pravaca već je ove godine sačinio i spektakularnu listu gostiju.

Festival je otvorio koncert Visentea Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije. Devet velikih koncerata održaće se tokom šest festivalskih dana. Beograd će posetiti više od 120 najistaknutijih imena gitarskog sveta iz 35 država. Prvi put ove godine, festivalski centar je Kombank dvorana. 

Visente je na festivalu učestvovao 2005. i 2009. godine pred prepunim Centrom „Sava“. Tokom svoje karijere, sarađivao je sa najvećim savremenicima na gitari, Stingom, Kitom Ričardsom i drugima. Osvojio je nagradu Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Repertoar festivala čini i dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati druge, treće i četvrte večeri festivala na koncertima sa početkom od 18.00 časova.

Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, „Bratislava gitar kvartet“ i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije, Anabel Montesinos iz Španije i mnogi drugi.

Slede koncerti glavnih zvezda jubilarnog festivala, koji počinju od 20.30 časova u Kombank dvorani, među njima i „Trio Rosenberg“.

Na festivalu nastupa i kraljica fado muzike Karminjo

Nova festivalska produkcija i program "Kings of String The Younger" ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze. Prvi zajednički nastup tri potpuno različita umetnika, spaja ogromna posvećenost gitari i spremnost da grade zajednički zvuk. To su Mozes Rosenberg, Jorgos Jorgopulos i Bojan Ivanovski.

Prvi put beogradskoj publici će se predstaviti kraljica fado muzike nove generacije, Karminjo. Jedna je od portugalskih umetnica sa najvećim međunarodnim uspehom do sada. 

Legendarni duo gitara Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, na koncertu u okviru festivala, premijerno će predstaviti dugo iščekivani projekat Kruševo 2.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta, rezervisano je za veliki koncert Veče Hoakina Rodriga, odnosno tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar u okviru kojih će prvi put u Beogradu nastupiti Filharmonija „Banatul“ iz Temišvara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво