Naslednik Paka de Lusije otvara 20. „Gitar art“

Koncertom Visenetea Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, 12. marta u beogradskoj Kombank dvorani, biće otvoreno jubilarno 20. izdanje festivala „Gitar art“.

Amigo treći put dolazi u Beograd, a za Tanjug kaže da ima veliku želju da ponovo nastupi u srpskoj prestonici.

„Beogradska publika mi je ostala u veoma lepom sećanju jer oseća i razume flamenko. Izvodiću pesme sa mog poslednjeg albuma Memoria de los sentidos, iako uvek volim da uključim i neke starije kompozicije“, objasnio je Amigo.

Upravo album koji je Amigo spomenuo, osvojio je latino Gremi (Latin Grammy Award) za najbolji flamenko album. Virtuoz na gitari kaže da je tim albumom želeo da se vrati svojom počecima.

„Želeo sam atmosferu po kojima su bili prepoznatljivi moji prvi albumi. Album je veoma jednostavan, tu su dlanovi i bas pored gitare i glasova. U nastajanju tog albuma sarađivao sam sa izuzetnim flamenkistima poput Potita, Pelea, Migela Povede, Pedra el Granaina i Ninje Pastori. Njihovo gostovanje na mom albumu je velika čast za mene. Želeo sam da napravim veliki flamenko album i očito sam morao da uključim one koje smatram najboljim kantautorima ovog trenutka“, naglasio je Amigo.

Proslavljeni gitarista ne vidi flamenko kao nešto što se vraća svojim korenima, jer za njega nikada od toga nije ni odstupio.

„Moja ličnost je veoma naklonjena flamenku i to se ogleda u svemu što radim. Makar ja tako percipiram umetnost flamenka. Budućnost obećava... Trenutno postoji veoma dobra generacija mladih flamenkista. Gitaristi, plesači, pevači... u svakoj disciplini vidim dosta potencijala“, ocenio je španski muzičar.

Visente Amigo važi za autentičnog naslednika Paka De Lusije.

Na albumu Memoria de los sentidos odao mu je počast numerom Rekvijem.

„Pako je za mene bio i kao otac i kao brat istovremeno, bio je pojam i osoba koja me je opčinila gitarom, iako sam bio jako mali kada sam ga video kako svira prvi put. Radi se o umetnosti, o flamenku i prijateljstvu, i zbog toga ne verujem u poređenja. Rekvijem je za mene omaž njemu i njegovom stvaralaštvu, komponovao sam tu kompoziciju istog onog dana kada sam saznao za njegovu smrt“, istakao je Amigo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара