Ričard Bona: Očaran sam romskom muzikom

Basista, pevač i kantautor poreklom iz Kameruna, Ričard Bona, ponovo će nastupiti 10. i 12. marta u Beogradu u sklopu festivala „Mjuzikolodži barkefe sešns“.

Obožavaoci Bonu nazivaju afričkim Stingom, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali je njegov naelektrisan način povezivanja sa publikom, ono što ga zaista definiše kao istinkog muzičara.

Njegov glas, koji prkosi naporu, žestoka veština kojom dominira bas gitarom, unikatna moć pisanja pesama i mogućnost da savlada gotovo bilo koji instrument samo posmatrajući izvođača, pozicionirali su ga kao jednog od retkih afričkih umetnika koji je stekao nedostižnu reputaciju na svetskom nivou.

„U Beogradu sam već nastupao i veoma se radujem da ponovo osetim energiju te publike“, rekao je Ričard u razgovoru sa organizatorima koncerata.

Višestruko talentovani umetnik najavljuje da u Beograd ne dolazi sam.

„Dovodim celu grupu Ričarda Bone. Ono što sam shvatio kroz vreme jeste da je neophodno da se menjam kako bih stvarao bolju muziku. Svaki grad gde nastupamo ostavi trag na nama i mi nikada više ne možemo da ponovimo isti koncert. Svaki naredni je drugačiji, kao i naša muzika. Tako da garantujemo potpuno drugačije iskustvo od prethodnih koncerata u Srbiji, i jedva čekamo da zasviramo u klubu 'Bitef art kafe'“, istakao je Bona.

Muzičar otkriva i u kojim svim istrumentima uživa.

„Kao dete sam svirao na balafonu koji sam sam napravio, a danas saksofon, trubu, klavir, orgulje, perkusije, harmoniku, mbiru... sviram koji god instrument zamislim“ kaže Bona.

Prema njegovim rečima trenutno radi na flamenko projektu.

„Očaran sam romskom muzikom, oni sviraju sa toliko strasti i to je prelepo“, zaključio je Bona.

broj komentara 0 pošalji komentar