Divljan – neizbrisivi trag...

Na današnji dan pre četiri godine preminuo je Vlada Divljan, kompozitor, izvođač i stvaralac koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Divljan (1958-2015) je kao gitarista, pevač i glavna kreativna snaga kultnog sastava „Idoli“ u prvoj polovini osamdesetih godina bio zaslužan za klasike kakvi su Retko te viđam sa devojkama, Malena, Rusija, Nebeska tema, Maršal i Ona to zna. Iz bogatog opusa „Idola“, posebno se ističe album Odbrana i poslednji dani (1982). 

Tokom duge samostalne karijere posle raspada „Idola“, Vlada nam je podario Ona radi u Rudniku/Patuljke, Sve laži sveta, Odnesi me i, prema oceni mnogih, jednu od njegovih najboljih pesama Samo jednu ljubav imam, zabeleženu na mini albumu Četiri godišnja doba (2012) Vlade i „Ljetnog kina“.

Vladin prijatelj i muzičar, član „Nevladine organizacije“, perkusionista Boris Bunjac pripremio je novu verziju ove pesme koju je Vlada snimio sa NVO, koju su, osim Bunjca činili i Vladini dugogodišnji saradnici i prijatelji basista Zdenko Kolar, pijanista Aleksandar Šandorov i bubnjar Marko Milivojević.

„To je poslednji snimak koji je 'Nevladina organizacija' napravila sa Vladom pre dosta godina“, objašnjava Boris Bunjac. „Ostao je sakriven u kompjuteru da sačeka moju sigurnost da će zvučati dobro i bilo mu je potrebno tačno tri godine za to. Na kraju sam miks ipak realizovao u Vladinom omiljenom programu Logic Pro X, i jeste bio u pravu kada je govorio da tu muzika zvuči lepše“, dodao je Bunjac.

Na Vladinu značajnu i bogatu zaostavštinu podsetio je i prošlogodišnji emotivno veličanstveni koncert održan 10. maja na njegov 60. rođendan u beogradskom Centru „Sava“, gde su neke od Divljanovih najlepših pesama izvodili Momčilo Bajagić, Kornelije Kovač, Dušan Kojić Koja, Zoran Kostić Cane, Nebojša Antonijević Anton, Darko Rundek, Zoran Predin, Saša Lošić, Dejan Vučetić, Goran Vasović, Bojana Vunturišević i brojni drugi, uz podršku „Nevladine organizacije“ i zagrebačkog „Ljetnog kina“.

broj komentara 0 pošalji komentar