Ričard Bona: Stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode

Obožavaoci ga nazivaju afričkim Stingom, kritičari profesionalcem nad profesionalcima, ali je njegov naelektrisan način povezivanja sa publikom, ono što ga zaista definiše kao istinskog muzičara. Basista, pevač i kantautor poreklom iz Kameruna, Ričard Bona ponovo će nastupiti u Beogradu u sklopu „Mjuzikolodži Barkafe sešns“ festivala.

Bona će sa svojim bendom, održati dva koncerta u kultnom klubu Bitef Art Kafe, desetog i dvanaestog marta i tako otvoriti prolećno izdanje koncertnog serijala.

Njegov vokal, žestoka veština kojom dominira bas gitarom, unikatna moć pisanja pesama i mogućnost da savlada gotovo bilo koji instrument samo posmatrajući, pozicionirali su ga kao jednog od retkih afričkih umetnika koji je stekao nedostižnu reputaciju na svetskom nivou.

Ričard Bona, dao je, uoči svojih nastupa, intervu predstavnicima festivala.

Publika u Srbiji je nestrpljivo čekala vaš naredni koncert. Da li ste znali da imate toliko obožavalaca ovde?

- Primetio sam na društvenim mrežama da imam neverovatnu publiku u Srbiji. Osim u Beogradu, nastupao sam pre nekoliko godina i u Novom Sadu. Očigledno sam ostavio dobar utisak, osećam obavezu da ovaj put ne izneverim posetioce vašeg festivala.

Sviraćete u Beogradu i Zagrebu za vreme vaše martovske turneje. Da li ste ranije nastupali u nekom od ta dva grada i šta od njih očekujete?

- Da, u Beogradu sam već nastupao i veoma se radujem da ponovo osetim energiju te publike. Radujem se odlasku u Zagreb i nadam se da i oni umeju da se zabavljaju dok slušaju muziku.

Provešćete tri dana u Beogradu, šta želite da vidite, pojedete i popijete?

- Želim da probam lokalnu hranu, da saznam više o kulturi, ali pre svega me interesuje da upoznam neke dobre ljude. Sa njima je sve ukusnije i zanimljivije.

Mnogi vas nazivaju džez muzičarem, ali vaša muzika uključuje toliko različitih muzičkih stilova. Da li prihvatate tu klasifikaciju ili preferirate da stvarate muziku, bez da se ograničavate pravcima?

- Ja samo stvaram muziku u pravcu gde me srce i um vode. Ne volim da se klasifikujem kao muzičar jedne vrste. Ako se čuje muzika, ja želim da je sviram!

Da li verujete da postoji improvizacija u muzici?

- Prema mom mišljenju, iskreno ne. Prava improvizacija nastaje u nepredvidivim situacijama sa spontanom reakcijom. Ono što obično nazivamo improvizacijom je obična muzička rutina. Mi smo te pokrete već vežbali, samim tim nisu improvizacija. Improvizacija bi bila: Hodam ulicama Beograda i odjednom me napada lav! Vidite, u takvoj situaciji bi bila neophodna improvizacija.

Koje još instrumente svirate osim basa i gitare?

- Kao dete sam svirao na balafonu koji sam sam napravio, a danas - saksofon, trubu, klavir, orgulje, perkusije, harmoniku, mbiru.. sviram koji god instrument zamislim.

Koji muzički pravac vas trenutno inspiriše i da li trenutno pripremate novu muziku?

- Trenutno radim na jednom flamenko projektu. Očaran sam romskom muzikom, oni sviraju sa toliko strasti i to je prelepo.

Šta pripremate za ovaj koncert, na koji način planirate da prevaziđete tu lestvicu očekivanja?

- Za početak ne dolazim sam, već dovodim celu Ričard Bona grupu! Ono što sam shvatio kroz vreme jeste da je neophodno da se menjam kako bih stvarao bolju muziku. Svaki grad gde nastupamo, ostavi trag na nama, i mi nikada više ne možemo da ponovimo isti koncert. Svaki naredni je drugačiji, kao i naša muzika. Tako da garantujemo potpuno drugačije iskustvo od prethodnih koncerata u Srbiji, i jedva čekamo da zasviramo u klubu Bitef Art Kafe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи