Vinsente Amigo otvara 20. „Gitar art festival“ u Beogradu

Koncertom Visenta Amiga, najboljeg svetskog flamenko gitariste i autentičnog naslednika Paka de Lusije, 12. marta biće otvoren „Gitar art festival“.

Kako najavljuju organizatori, tokom šest festivalskih dana održaće se devet velikih koncerata. Beograd će posetiti preko 120 najistaknutijih imena iz sveta gitare koji dolaze iz 35 zemalja. Pet festivalskih večeri održaće se u velikoj sali Kombank dvorane.

Osnivač i direktor „Gitar art festivala“, Boško Radojković napominje da se ovaj kulturni događaj ove godine održava pod sloganom „Aplauz“.

„'Gitar art festival' je stekao veliko poverenje publike u Srbiji i regionu. Bogat program, vrhunska organizacija, izuzetni muzičari... Važna nam je i prisutnost domaćih muzičara i kompozitora na sceni“, istakla je Dragana Mitrović, predstavnica Ministarstva kulture i informisanja.

Konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada, prisustvovali su predstavnici ambasada Portugala, Brazila, Švedske, Meksika i Holandije.

Na samom početku „Gitar art festivala“ pred beogradsku publiku izaći će najvažniji flamenko gitarista današnjice Visente Amigo, koji je sarađivao sa najvećim savremenicima na gitari – sa Stingom je snimio Send Your Love, a radio je i sa Kitom Ričardsom, Bobom Dilanom i drugima.

Osvojio je Gremi za najbolji flamenko album 2001. godine i iste godine bio proglašen za najboljeg svetskog flamenko gitaristu.

Nakon dva rasprodata koncerta u Centru „Sava“, 2006. i 2008. godine, najpoznatiji džipsi džez-sving sastav „Rozenberg trio“ iz Holandije nastupiće i na jubilarnom „Gitar art festivalu“.

Stokelo Rozenberg smatra se jednim od najboljih gitarista, sa svojom besprekornom tehnikom i virtuoznošću, koju kombinuje sa posebnim emocijama tokom sviranja. Mnogi danas tvrde da je dostigao i svoj uzor, legendarnog Đanga Rajnharta.

Nova festivalska produkcija i projekat "Kings of String The Younger" ovog puta okuplja mlade talente i velike virtuoze.

"Kings of String The Younger" čine Mozes Rozenberg iz čuvene Rosenberg porodice sa svojim džez-manouče stilom, Jorgos Jorgopulos grčki virtuoz na buzukiju i svestrani fingerstajl srpski gitarista Bojan Ivanovski.

Po prvi put beogradskoj publici će se predstaviti i Karminjo, kraljica nove generacije fado muzike, koja u sebi nosi jezik nekoliko vekova, ali istovremeno je savremena.

Nakon velikog uspeha postignutog sa albumom Karminjo peva Toma Žobima (Carminho canta Tom Jobim), krunisana je titulom najvećeg izvođača u istoriji muzike ove zemlje, a dodeljena joj je i nagrada Zlatni Globus za najboljeg izvođaća.

Duo slavnih gitarista Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić na koncertu u okviru jubilarnog „Gitar art festivala“ premijerno će predstaviti dugo iščekivan projekat Kruševo 2, kao nastavak jednog od najboljih gitarskih projekata ovog prostora.

Svečano zatvaranje festivala 17. marta rezervisano je za veliki koncert „Veče Hoakina Rodriga – tri najpopularnija koncerta za gitaru i orkestar“, u okviru kojih će nastupiti solisti Vojin Kocić, Ema Kapor, Sabrina Vlaškalić, Alexander Svete, Maroje Brćić, Zoran Krajišnik i Nemanja Ostojić.

Repertoar čine i dvadeset najvećih imena klasične gitare, koji će nastupati drugo, treće i četvrto veče festivala na koncertima od 18.00 časova.

Publici će se predstaviti brazilski virtuoz Jamandu Kosta, Bratislava gitar kvartet i Kosta Kociolis iz Grčke, Duo Abreu iz Švedske, Bendžamin Verderi iz SAD, Jeseok Bang iz Koreje, Marko Tamajo iz Austrije i Anabela Montesinos iz Španije, Artyom Dervoed iz Rusije, Đampaolo Bandini iz Italije, Rafaela Smits iz Belgije, Tomas Miler Pering iz Nemačke i mnogi drugi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи