Upoznajte muzičke bisere trećeg doba

Oni su jedan od najstarijih horova, ali ne prema datumu osnivanja već po godinama pevača. Dvadeset beogradskih seniora članovi su etno hora „Biseri“. Dokazuju da za pesmu nikada nije kasno.

Kažu da treće doba uopšte ne mora biti dosadno, naročito ukoliko penzioneri imaju neki hobi. Upoznali smo penzionere kojima je hobi izvođenje etno pesama, a ekipa RTS-a se ušunjala na čas vokalne etno grupe „Biseri“.

Možda su retki poput bisera, ali se i te kako se mogu pronaći seniori koji se ne ustručavaju da zapevaju.

„Svakog ponedeljka se održavaju probe od 13 do 15 časova. Imamo i soliste i duete i oko dvadesetak pesama je na repertoaru što se grupe tiče“, ukazuje radni terapeut Gerontološkog centra Dragana Dimitrievski. 

Penzioneri sa Vračara pre dve godine okupili su se u udruženje etno pevača. Zaboravljene srpske pesme izvode i oni sa podužim pevačkim stažom i oni koji su prvi put pustili glas.

Verica Ugrinović kaže da nikada ranije nije pevala, ali ni igrala. Tek u penziji postala je aktivna i u horu i u folkloru. Njen kolega u horu Rajko Borić dodaje da nije siguran u svoj talenat.

„Možda dobro pevam, možda i ne pevam, ko to zna? Ali evo me u horu. Hoću da se družim, mnogo mi je dobro ovde, sa svim ovim mojim devojčicama mnogo smo dobri i lepo se družimo“, kaže Rajko.

Kako je druženje važnije od pesme potvrđuje i penzionerka Gordana Vuković.

„Te etno pesme drugi horovi odnosno grupe ne pevaju. A mi smo to izabrali i družimo se. Ipak, malo ima momaka, više nas je baka“, ukazuje Gordana.

U neprestanoj su potrazi za novim muzičkim biserima. I zato je njihov poziv drugarima penzionerima stalno otvoren - najpre za druženje a potom i da zajedničkim snagama od zaborava sačuvaju stare etno pesme. Ostavljamo ih da uživaju, a oni nas ispraćaju kao što su nas i dočekali. Ovoga puta nešto drugačijom pesmom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи