Bojan Suđić: Orden dokaz da je prepoznata misija Simfonijskog orkestra i Hora RTS-a

Hiljade emisija, nastupa, koncerata, ovacija i gromoglasnih aplauza. Koncerti u najvećim dvoranama, ali i na otvorenom i tako punih 80 godina koliko postoji Simfonijski orkestar RTS-a. Sve to je zapisano, ali i prepoznato kao trajni doprinos kulturi i pre tri dana Sretenjskim ordenom trećeg stepena, odlikovan je Hor i Simfonijski orkestar RTS-a.

„Nas ima stalnih negde oko stotinak u ovom trenutku iako su ansambli na sceni uglavnom u većem broju jer određene partiture podrazumevaju i značajno veći ansambl. Svakako, ovo je jedan deo, taj klasični deo Muzičke produkcije koji često nastupa i zajedno i nekako je bilo logično da za sve rezultate koje smo zajedno uradili, zajedno i prime to veliko odlikovanje“, rekao je Suđić gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Poznati dirigent ističe da mu je posebno drago to što je prepoznata misija ansambala koje predvodi.

„Orden pokazuje da je naša najvažnija misija – komunikacija sa publikom i promocija nekih kulturnih vrednosti – uspela i uspeva bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo svakodnevno“, istakao je Suđić.

Prema njegovim rečima, simfonijski orkestar, naravno i hor, je paradigma za uspešan kolektiv jer često kada preduzeće dobro posluje kažemo „štimuje kao orkestar“, međutim da bi to sve zaista štimovalo i bilo vrhunsko potrebno je mnogo detalja da se „skocka“.

„Da bi bili, ne samo na domaćim scenama, interesantni a da to ima i internacionalnu vrednost, jer muzika je internacionalna stvar, ne možemo da kažemo da smo dobri ukoliko nas prepoznaje samo Beograd ili Srbija. Mi se svakodnevno upoređujemo sa snimcima sa Jutjuba ukoliko nismo u tom smislu kompetentni onda naša misija ne ostvaruje ono što bi trebalo“, objasnio je cenjeni umetnik.

Povećan broj publike, kao i komunikacija sa sve većim brojem ljudi i na popularnijim koncertima, ali i onim veoma klasičnim dokaz su da se stvari kreću nabolje.

„Nisu sva vremena u prošlosti bila naklonjena Muzičkoj produkciji i Simfonijskom orkestru i Horu. I dalje su problemi očiti, pre svega, u brojnom stanju, u zabrani zapošljavanja koja je devastirala naše ansamble. Mi se borimo i nadamo se da će i ovaj orden bitno pomoći i što se tiče brojnog stanja i što se tiče primanja da to bude značajno bolje u budućnosti“, precizirao je Suđić.

Negovanje srpske kulturne baštine jedan je od prioriteta i, u prethodnih 80 godina, jedan od osnovnih programskih temeljaca naših ansambala, ističe maestro Suđić.

Prema njegovim rečima, ukoliko mi ne odsviramo Bramsa ili Betovena, imaće ko da ga odsvira u svetu, ali ukoliko mi ne negujemo ono što jesmo mi, što su naši kompozitori, naši stvaraoci, ali naravno, i naši umetnici, onda to neće imati ko da uradi.

Hor i Orkestar RTS-a doživljava kao jedinstven organizam jer je najvažniji segment njihovog delovanja upravo to jedinstvo koje im omogućava da izvode kapitalnu vokalno-instrumentalnu muziku, kako domaću, tako i stranu i to kontinuirano: „Oba ansambla su vrhunska i oba ansambla mogu sa ponosom da prezentuju najsloženije partiture. To je ono što u suštini mi jedini radimo ne samo ovde, nego i šire, u regionu“.

Pored toga, i Hor i Simfonijski orkestar neprestano snimaju i to je njihova važna misija. Zbog novih tehničkih uslova i novih tehničkih standarda planira se novi ciklus snimanja.
Počeli su da snimaju popularne orkestarske minijature za strane producente, što će se uskoro pojaviti na svetskom tržištu.

Jedno od osnovnih obeležja kvaliteta ansambala RTS-a su naravno i turneje. Maestro Suđić s ponosom ističe da su Hor i Simfonijski orkerstar dobili jedinstvenu priliku da u aprilu nastupe na Prolećnom festivalu u Šangaju, u Kini. To je prestižan međunarodni Festival na kome su nastupali najznačajniji svetski orkestri i najznačajniji svetski umetnici. Održaće dva koncerta. Jedan sa klasičnim programom, gde će izvoditi dela Dvoržaka, Mendelsona i Hristića, a drugi će biti premijerno izvođenje kineskog programa.

„Upravo to je pokazatelj kako smo našli način da se kotiramo na svetskom tržištu, jer ovo nije posledica naših prijateljskih odnosa ili neke protekcije, već je zaista borba na svetskom tržištu sa ansamblima u koje se ulaže ogroman novac i decenijski kontinuirani rad“, zaključuje gost Jutarnjeg programa, Bojan Suđić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво