Primitivni ansambl „Hin an“ doneo dah Mongolije u Beograd

Beogradska publika, zahvaljujući prvom „Kineskom festivalu svetla“, imala je priliku da se upozna sa mongolskom kulturom na koncertu „Hin An – primitivnog muzičkog ansambla“, poreklom iz unutrašnje Mongolije u Kini.

Ansambl „Hin an“ postoji samo tri godine, a već je održao više od 100 koncerata. Poreklom iz Horikin prerije iz unutrašnje Mongolije u Kini, ansambl autentičnim pevanjem, sviranjem i plesom otkriva priče i anegdote iz života Mongola.

„Pesme, koje izvode mladi muzičari su pesme uz koje su mnogi od njih odrastali, koje su im roditelji pevali kao uspavanke. Instrumenti su tradicionalni, a pesme, stare i do 1.000 godina, prenosile su se sa generacije na generaciju. S obzirom na to da su ovi muzičari, mladi 21. veka, pesmama su dali novu, modernu interpretaciju“, objasnio je Džong Džudži, organizator koncerta iz Kine.

„Kostimi su svečana odeća koja se u regionu iz kog dolazimo nosi tokom festivala. Na ovom koncertu nosimo odeću kojom želimo sreću publici u Srbiji“, istakao je Džong Džudži.

Specifični su i po tome što u osnovnom nazivu „Hin an“ stoji i muzički primitivni ansambl.

„Zašto primitivni? Oni neguju svoju tradiciju, oni su nomadski narod. Njihova imena su isto vrlo specifična, oni nemaju prezime, imaju samo jedno osnovno ime koje je sačinjeno od nekoliko kratkih slogova“, naveo je Slobodan Trkulja, organizator „Kineskog festivala svetla“.

Muzičko putovanje kroz prošlost Mongolije deo je prvog „Kineskog festivala svetla“, u organizaciji Balkanopolis centra za modernu tradiciju.

„Ovaj koncert je deo saradnje naše države i Republike Kine u okviru inicijative 'Pojas i put' i '16 plus jedan' inicijative. Moja organizacija koja se zove Balkanopolis centar za modernu tradiciju je potpisnik memoranduma u saradnji sa jednom kineskom organizacijom i u okviru te saradnje smo bili u prilici da dovedemo ovaj ansambl ovde, a po istom principu 'Balkanopolis' putuje i svira u Kini“, istakao je Trkulja.

„Balkanopolis“ trenutno pravi bazu podataka naših umetnika koja će biti dostupna kineskim kulturnim organizacijama. „Kineski festival svetla“ i koncert ansambla „Hin an“ samo su početak kulturne razmene, a organizatori se nadaju da će postati tradicija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво