Novi album violinistkinje Ivane Popović

Srpsko-kanadska violinistkinja i kompozitorka Ivana Popović objavila je album "Bushes And Bombshelters", na digitalnim platformama i na CD-u, za promotersku kuću „Long Plej“. Album je nedavno najavio singl i spot "Gypsy Me", a promocija "Bushes And Bombshelters" počinje 10. februara koncertom u Galeriji 345 u Torontu.

Albumom Bushes And Bombshelters, koji u tri pesme i sedam instrumentala spaja klasičnu sa romskom muzikom i džezom, Popović zaokružuje svoj petogodišnji muzički opus, a album je posvećen sponi koju oseća prema dve zemlje – domovini Srbiji, i Kanadi, njenoj usvojenoj zemlji.

„U pitanju su intimne ljudske priče o zemljama, domovinama, raskršćima, prijateljstvima i ljubavima. Aludiram na zvuke i slike detinjstva u Srbiji – drvo lipe u bakinom dvorištu, trg provincijskog grada, ciganske muzičare na ulicama. Bombšelters u naslovu albuma asociraju na prenamenjena socrealistička atomska skloništa, pretvarana u andergraund klubove, svirke i radionice koje se pamte. Bušes su referenca za prirodu kanadske provincije Ontario, koja inspiriše umetničku introspekciju i kreacije. Album 'Bushes And Bombshelters' je kolekcija impresija i sećanja iz obe zemlje“, objašnjava Ivana.

Muzika Ivane Popović je posvećena intimnim portretima iz života, stvarnog i zamišljenog i lako dopire do najudaljenijeg kutka u nama. Inspirisana je fluidnom prirodom memorije, nostalgije, spone među ljudima, raskršćima i životnim značenjima.

Sve Ivanine kompozicije zapravo pričaju priču i svaka je zasnovana na konkretnom događaju, impresiji ili emociji. Kao kompozitor i izvođač, Ivana ostvaruje sponu sa slušaocem kroz sonične putokaze.

Sve pesme napisala je Ivana Popović, osim "Gypsy Me" koja govori o ljubavi koja je magična, zanosna, inspirativna, maštovita, u kojoj je koautor Peri Maher. Album koji je sniman u Kandi, miksovao i producirao Džon MekLejn.

O pesmama na albumu Bushes And Bombshelters, Ivana kaže: „Album opisuje doživljaje grupe ljudi koji se odlučuju da napuste svoj dom u potrazi za boljim životom. Početak kompozicije opisuje noć pred put – uzbuđenje i radost su pomešani sa lamentima, a suze teku u istoj meri kao i emocije i količine pića. Posle noćnih razgovora, grupa tovari sve što ima u karavan i avantura počinje“.

Ta avantura je nepredvidljiva i uzbudljiva – neko se izgubi uz put, neko odluči da se vrati, drugi se raduju i gledaju samo napred, a svi žele da stignu što pre. Poslednji segment kompozicije opisuje radost i slavlje po dolasku u novi dom.

Ivana Popović je kompozitorka, violinistkinja i pozorišna glumica koja živi u Torontu. Njena kamerna muzika je izvođena u Kanadi, Americi i Evropi. Takođe je komponovala za nekoliko pozorišnih predstava u Torontu.

Ona je umetnički direktor organizacije „Art strolers“, koja organizuje koncerte kamerne muzike za roditelje sa malom decom i trenutno radi na operi za decu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара