Ističe rok za prijave na „Bunt rok festival“

Do 13. februara traje konkurs za „Bunt rok festival“ – takmičenje novih, neafirmisanih bendova i autora, koje organizuju Radio-televizija Srbije i emisija „Bunt“. Radi se o petom izdanju jedinog televizijskog festivala takmičarskog karaktera čiji je cilj afirmacija domaće pop i rok muzike, kao i formiranje nove srpske pop i rok scene.

Ostalo je još sasvim malo vremena za prijavu i zato smo pitali Branku Glavonjić, inicijatorku projekta „Bunt rok festival“ i autorku emisije „Bunt“ – šta propuštaju mladi umetnici koji se ne prijave?

„Pre svega, propuštaju šansu da neko najzad čuje njihovu muziku. Cilj svakog umetnika je da izađe iz anonimnosti, da podeli sa publikom dela koja stvara i dobije potvrdu kvaliteta.

Pored toga, bendovi i autori dobijaju visoko profesionalan video i audio snimak, koji ostaje trajno zabeležen. Mnogi mladi bendovi često nemaju sredstva da snime spot za svoju pesmu, a snimak sa „Bunt rok festivala“ kasnije mogu koristiti u promotivne svrhe. Takođe, prethodnih godina se pokazalo da je izuzetno dragoceno i poznanstvo sa drugim bendovima i autorima jer razmena ideja i različitih iskustava ponekada ima veću vrednost od samog takmičenja“.

Koji bendovi su dosadašnji pobednici festivala i da li osim što su sigurno stekli veći auditorijum i više poklonika i dalje unapređuju svoj zvuk i stvaralaštvo?

„Na prvom izdanju festivala pobedio je bend „Dingospo Dali“. Oni uveliko rade na drugom albumu, prošle godine su bili predgrupa bendu „Mando Diao“, veoma su vredni i posvećeni svojoj muzici.

Bend „Degeneza“ je pobedio 2016., a iste godine su osvojili drugo mesto na najvažnijem regionalnom takmičenju demo bendova „Demofestu“ u Banja Luci. Gitarista benda David Seferović je proglašen za najboljeg gitaristu regiona.

„Viva Vops“ su pobedili 2017. i nakon dve uzastopne Bunt Rok turneje postali su prava koncertna atrakcija.  Bili su predgrupa bendu "Hollywood Undead", a uskoro objavljuju spot za drugi singl, pesmu „Koliko vredi to“.

Još uvek aktuelni pobednik je "Sergio Lounge", bend izrazite melodičnosti, veoma zanimljivog koncertnog nastupa i koncepta. Ovaj bend je u 2018. pobedio i na „Demofestu“ u Banja Luci, a gitarista benda Pavle Popov je proglašen za najboljeg gitaristu regiona. Ako ovako nastave, sigurna sam da ih sve čeka duga i uspešna karijera“.

Dosadašnji pobednici „Bunt rok festivala“ dobili su, osim titule laureata najvišeg priznanja i priliku da nastupe na svim najznačajnijim festivalima u zemlji i regionu.

Bunt rok turneja započinje nastupom tri prvoplasirana benda u Kragujevcu, na „Arsenal festu“, a potom slede nastupi pobednika na festivalima „Egzitu“, "Ok Fest" (Tjentište), „Demofestu“ (Banja Luka), „Lovfestu“ (Vrnjačka Banja), „Bir festu“, "Bedem Fest" (Nikšić), "Rock Village" (Banatski Sokolac). Od prošle godine, „Bunt rok festival“ sarađuje i sa festivalima „Omladina“ (Subotica), "PDF" (Bačka Palanka), "Seasplash" (Hrvatska) i "Hills Up" (Zlatibor).

Ko su oni koji će selektovati pristigla dela, možeš li da nam otkriješ članove žirija?

„Što se tiče selekcione komisije, svake godine je čuvamo u „tajnosti“ ali većina članova žirija se pojavljuje i tokom festivala. Postoji čitavih sedam selekcionih ciklusa i krugova tokom kojih se biraju bendovi i autori koji prolaze u dalje takmičenje. Pošto po pravilu stigne mnogo prijava, ovaj segment takmičenja je na neki način najvažniji i najodgovorniji deo festivala“.

Kako će dalje teći proces, kada ćemo gledati emisije posvećene „Bunt rok festivalu“?

„Imena bendova i autora koji su prošli u kvalifikacioni deo takmičenja objavljujemo 22. februara. Od 10. aprila, svake srede u 22.45 na Drugom programu RTS-a, gledaoci mogu pratiti kvalifikacione emisije u okviru kojih se predstavlja po tri takmičara, a stručni žiri bira jednog finalistu. Krajem maja, preostalih 16 takmičara dobijaju svoju šansu za finale putem interneta. Postavljaju se spotovi bendova na zvaničan Jutjub kanal emisije Bunt i publika može da izglasa još dva benda za finale. Sredinom juna, održava se finale ovog projekta – tada se za pobedničku titulu deset najboljih bendova 'Bunt rok festivala'“.

Ostalo je nekoliko dana do završetka konkursa. Šta poručuješ onima koji još oklevaju, verujući da možda eto- nisu dovoljno autentični, drugačiji, novi... za ovakav konkurs?

„Uvek se trudim da učinim sve što je do mene, u želji da se izborim za ono u šta verujem. Isto uvek savetujem i svim tim mladim muzičarima. Današnje vreme je izuzetno teško i izazovno, kada govorimo o osvajanju medijskog prostora za autore koji se bave nekomercijalnom muzikom  – toga gotovo da i nema. Međutim, RTS je jedna od retkih institucija koja taj prostor bezrezervno daje i putem „Bunt rok festivala“ ali i kroz čitav naš medijski sistem – brojne televizijske i emisije Radio Beograda, objave na portalu RTS-a, multimedijalnoj platformi RTS Planeta, na našim zvaničnim Jutjub kanalima kao i na društvenim mrežama.

Apsolutno sam sigurna da autor treba da iskoristi sve legitimne načine da prikaže svoju umetnost. Prema tome, novi autori i bendovi – prijavite se na „Bunt rok festival“, izborite se za vrednosti u koje verujete jer to neće niko učiniti umesto vas!“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво