Oleg Kirejev i Vasil Hadžimanov na Kolarcu

Prvi put na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine, 28. februara će zajedno u jednom bendu svirati najveći etno-džez pijanista Srbije i najveći etno-džez saksofonista Rusije, Vasil Hadžimanov i Oleg Kirejev, koji će izvesti svoje kompozicije u neponovljivim aranžmanima, prožete ruskim i srpskim tradicionalnim melosom.

Dva umetnika započela su saradnju još pre dve godine. Zajedno su krenuli da istražuju spoj tradicionalne muzike i popularnih pesama što je rezultiralo nastajanjem novog projekta rusko-srpskog džeza.

Ruski džez i balkanski fjužn – tako bi u nekoliko reči moglo da se opiše usmerenje programa koji će muzičari predstaviti ne samo ljubiteljima džeza, već i svim poštovaocima sjajnog i sadržajnog zvuka.

Oleg i Vasil su izabrali svoja omiljena autorska dela koja na najizrazitiji način pokazuju njihovo majstorstvo i talenat.

Sve što volite u stvaralaštvu Vasila Hadžimanova, sve što je vredno pažnje, doneće novi zvuk saksofona ruskog muzičara. Svestrano, harizmatično i na potpuno nov način. Sa svoje strane, Vasil će uneti nove boje i balkanski ritam u kompozicije koje je napisao Oleg Kirejev. Više tradicionalnog kolorita u džez klasiku.

Oleg Kirejev je u svetu džeza poznat još od polovine osamdesetih prošlog veka. Smatraju ga pionirom etno-džeza u Sovjetskom Savezu i Rusiji. Nastupao je na brojnim međunarodnim festivalima.

Čuveni Birmingemski džez festival u Velikoj Britaniji nazvao ga je revolucionarnim ruskim muzičarem, a 2008. godine osvojio je Gremi za najbolji savremeni džez album. Pre dve godine, Olegov album je dospeo i na listu Top 100 džez albuma na radio-stanicama u Americi.

Njegov bend „Orlan“ nastupio je na „Nišvilu“ pred nekoliko desetina hiljada ljudi 2016. godine.

Vasil Hadžimanov, potomak poznate jugoslovenske muzičke porodice, karijeru je započeo saradnjom sa drugim bendovima još tokom studija na Berkliju, gde je diplomirao na odseku za klavir.

Poput Kirejeva, Hadžimanov je sarađivao sa najvećim muzičkim imenima, kao što su Dejvid Glimor i Kris Čik. Ovaj vrhunski umetnik trenutno se s pravom smatra najvećim džez pijanistom Balkana, rame uz rame s Bojanom Zulfikarpašićem.

Vasil je napisao autorsku muziku za nekoliko popularnih filmova, a nedavno je proslavio 25 godina stvaralačke karijere. Prošle godine je bio na prvom mestu liste najboljih klavijaturista na godišnjoj top-listi najboljih džez muzičara poznatog kritičara Arnalda De Souteira.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво