Uroš Spasojević izdao album za norvešku izdavačku kuću

Nakon premijere u okviru programa "Serbian Showcase" na završnoj večeri 34. Beogradskog džez festivala u oktobru 2018, novi album valjevskog basiste i kompozitora Uroša Spasojevića "V" objavljen je za norvešku kuću "AMP Music & Records".

U dosadašnjoj karijeri Spasojević je objavio pet albuma, a promociju albuma Story on Bass i Third View preuzela je, na svoju inicijativu, ugledna američka produkcija "AbstractLogix".

Za potrebe novog, petog albuma otputovao je u Norvešku, snimivši ga u duu sa valjevskim pijanistom Bojanom Marjanovićem, u studiju "Rainbow Studio AS" čuvenog Jana Erika Kongshauga, koji stoji iza najvažnijih albuma kuće "ECM".

Kao u slovu V, simbolu po kome je i dobio naziv, ovaj konceptualni projekat pronalazi tačku u kojoj se spajaju dve nezavisne linije. Potraga za tim stecištem samo je početak putovanja kroz očaravajuću, iskrenu muziku mladog srpskog dua.

„Muzika na albumu ima atmosferu muzike za film, film koji nikada neće biti snimljen, i inspirisana je muzikom norveškog pijaniste i kompozitora Ketila Bjornstada. Cilj je bio da naš neobičan duo bas gitare i klavira stvori osećaj tenzije između kontrasta i komplementarnosti dva instrumenta, kao i da album bude konceptualan, pa smo strogo vodili računa o svim detaljima, posebno obraćajući pažnju na elemente simobolizma“, ističe Spasojević.

Uroš Spasojević je u celosti komponovao album "V" posvećen ideji da bas gitara može biti vodeći melodijski solo instrument sposoban za održivu polifoniju sa elementima improvizacione logike. Istančanim ukusom i elegantnim izrazom, kao autor stremi jednostavnosti, iskrenosti i originalnosti.

Bojan Marjanović je pijanista višestrukih sposobnosti i interesovanja, koja obuhvataju širok dijapazon od klasične muzike do improvizacione muzike i savremenog džeza. Iako klasično obrazovan muzičar u osnovni, on uspeva da pretvori svoj svestrani muzički identitet i radoznalost u istraživanje muzike koje je oslobođeno stilskih okvira. Ovo je njihov prvi zajednički album u kojem nastupaju kao duo.

broj komentara 0 pošalji komentar