Najstariji gajdaš rame uz rame sa Fejatom Sejdićem

Slavko Cvetković iz Lebana ima 90 godina i najstariji je gajdaš u Srbiji. Pored Fejata Sejdića, jedini u Jablaničkom okrugu ima majstorsko pismo koje se dodeljuje čuvarima srpske umetničke baštine.

Kad god može, bez obzira da li je kiša ili sneg, Slavko Cvetković, najstariji gajdaš u Srbiji, dolazi u Dom kulture u Lebanu da vežba, da se vidi sa prijateljima, da zajedno uživaju u zvuku koji samo gajde mogu da proizvedu. Čika Slavko je gajde počeo da svira još kao dečak.

„Nema lepšeg slušanja muzika nego kada gajde sviraju. Pod prozor ih slušaš i uživaš, to je za dušu. Te gajde su mene oženile i provele kroz ceo svet od Sofije do Čikaga“, kaže najstariji gajdaš u Srbiji, Slavko Cvetković.

Za očuvanje srpske kulturne baštine dobio je brojna priznanja, a uvek vedrog duha, svojevrsni je zaštitni znak Kulturno-umetničkog društva „Jablaničko kolo“.

„Pored Fejata Sejdića, koji je dobio prestižnu nagradu, čika Slavko je drugi u Jablaničkom okrugu koji je dobio majstorsko pismo“, napominje Tomislav Jović iz KUD „Jablaničko kolo“.

„Kad gajde počnu da sviraju, dignu publiku na noge bilo gde da smo bili, na koji koncert išli“, ukazuje Dragan Đorđević iz „Jablaničkog kola“.

Čika Slavko uživa i kad svira razne vrste frula, voli i usnu harmoniku, ali i šupeljku, posebnu sviralu, nekada izuzetno popularnu na jugu Srbije.

Slavko Cvetković je čuvar tradicije koji marljivo radi na sećanju zarad budućnosti i generacija koje dolaze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво