Tradicionalni novogodišnji koncerti Simfonijskog orkestra RTS-a

Simfonijski orkestar RTS-a tradicionalno izvodi dva novogodišnja koncerta. Večeras je u Kolarčevoj zadužbini kod nas retko izvođen Hajdnov oratorijum „Stvaranje sveta“, a 14. januara koncert popularnih numera. Naš orkestar je bio veoma aktivan ove godine, a šta je sve obeležilo muzičku 2018. godinu?

Svakom projektu pristupa se posvećeno, pa i ovom večerašnjem, koji traži velike izvođačke snage – orkestra, hora i solista.

„Pre svega izvodimo i štitimo domaću muziku, savremenu muziku, domaće i mlade izvođače, vokalno-instrumentalna dela, popularizujemo umetničku muziku, koliko je to god moguće“, kaže umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a Bojan Suđić.

Koncertmajstor Katarina Aleksić kaže da je ansambl jedinstven po tome što je spreman da u svakom trenutku izvede kapitalna dela klasične muzike.

„Tako da smo izvodili Simfoniju miliona Gustava Malera ili velike spektakle na otvorenom kao što je Karmina burana Karla Orfa“, kaže Aleksićeva.

Simfonijski orkestar nastupio je i na BEMUS-u, koji je obeležio 50. rođendan ove godine.

Šezdeset godina televizije obeležili su koncerti narodne, ali i umetničke popularne muzike. Oba je pratilo po 15.000 ljudi na Tašmajdanu, ali i milioni u našem direktnom prenosu.

„Siguran sam da se deo te publike prelio na Kolarac i u mnogo hermetičnije naslove, poželevši da čuju nešto možda drugo na isti način na koji se i ukus razvija, ne možete odmah poslužiti sva najpikantnija jela“, kaže Bojan Suđić.

Godinu ćemo pamtiti i po prvom nastupu na otvorenom Opere Narodnog pozorišta, koja broji gotovo 100 godina postojanja. Kombank dvorana postala je reprezentativno mesto za koncerte svih žanrova. Pokazala se adekvatnom i za opere, ali manje za baletska izvođenja.

I kao najveći uspeh – pevanje uz gusle ušlo je na Uneskovu listu nematerijalnog nasleđa i pridružilo se kolu i slavi.

U narednu godinu ponovo ulazimo bez odgovora na pitanje – šta će i kada biti sa zgradama koncertne dvorane, Fakulteta muzičke umetnosti i opere?

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи