Koncert u čast koreografu i libretisti Marijusu Petipi

Gala koncert sa numerama iz baleta među kojima su „Labudovo jezero“, „Don Kihot“ i „Bajadera“ održan je sinoć u Kombank dvorani. Povod je bila 200. godišnjica rođenja koreografa i libretiste Marijusa Petipe.

Jedan Francuz je, sredinom 19. veka, otišavši u Sankt Peterburg, postavio, danas svuda poznat, ruski, beli ili balet na prstima. Marijus Petipa najveće uspehe doživeo je u Marinskom teatru.

„Njegove balete mi učimo od sedme godine, tako počinjemo, to nam je u krvi. Marinski je dom Petipe. I danas su na repertoaru Žizela, Labudovo jezero, Uspavana lepotica. Publika uvek želi da gleda klasične balete, balete Petipe, borbu dobra i zla. Nikada ne verujte kada kažu da klasika nije više popularna“, kaže Tatjana Tkačenko, glavna solistkinja teatra Marinski.

Da klasika ima publiku pokazalo se i sinoć u punoj Kombank dvorani. Limitiran prostor scene uslovio je nastup ili solo igrača ili kao pas de deux u pretežno lirskim, romantičnim numerama.

Scenografija je bila svedena na emitovanje slajda. Ali igrači, prvi igrači i glavni solisti iz Kremaljskog baleta, Stanislavskog, teatra Ksenije Mihrije i Marinskog, pružili su najbolje od sebe.

Muški deo ansambla, najčešće je bio podrška, ali su dobili i najveći aplauz u retkim solo, virtuoznim, skokovima bogatim, delovima.

Uticaj Marijusa Petipe je širom sveta, pa i kod nas. I beogradsko Narodno pozorište i novosadsko Srpsko narodno pozorište na repertoaru imaju nekoliko baleta čiji je libreto ili koreografiju radio Marijus Petipa.

Zanimljivo je da i jedan i drugi ansambl izvode balete Don Kihot, Uspavana lepotica i posebno pred novogodišnje i božićne praznike balet Krcko Oraščić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 22. dec 2018, 14:00) - Nedim [neregistrovani]

komentar

Svojevremeno je Ruski balet prikazao u "Sava Centru" balet "Labudovo jezero" Čajkovskog i odličan ređe izvođen balet "Spartak",muzika je Hačaturijana.Naročito je težak taj drugi balet i traži virtuozne solo igrače.Kod nas je glavnu ulogu plesao Konstantin Kostjukov.Nije čudo da su Ruski operski umetnici i baletski najbolji na svetu i vodeći su u svim svetskim centrima.