Arena na nogama od prvih minuta koncerta Gorana Bregovića

Sa svojim orkestrom za svadbe i sahrane, ali i uz Simfonijski orkestar i muški hor RTS-a, u Štark areni nastupio je Goran Bregović. Solisti - troje violinista iz Izraela, Srbije i Tunisa, pisali su, tačnije, svirali su, tri muzička pisma, kako je Bregović zamislio, iz pozicije svojih religija.

Tipično bregovićevski počeo je koncert - zvukom više truba. Trubači su silazili kroz publiku bojeći balkanske ritmove.

Poznate melodije, među kojima je i Ovo je Balkan, uz prateće vokale iz Bugarske obeležili su prve minute.

Onaj nov, drugačiji, simfonijski obojen, bio je deo gde su nastupili solisti, violinisti.

Ideja albuma Tri pisma iz Sarajeva je da se pozove na zajednički život ljudi različitih religija.

„Ja samo mislim da bi verovatno sve Sarajlije ovo pisale da su kompozitori. Bar ove koje ja znam. Da bi pisali nešto što bi imalo neku poruku - ajmo da budemo zajedno, da nam je lijepo, da imamo neki pogled u budućnost, jer 21. vek je vek u kojem ćemo morati da naučimo da živimo zajedno“, objasnio je Bregović.

Saradnja sa solistima iz Tunisa i Izraela počela je na različite načine.

„Pre nego što sam došao u Pariz na moje dokrtorske i specijalističke studije klasične i džez muzike, svirao sam u Tunisu tradicionalnu muziku. Sa Goranom Bregovićem sam se upoznao u Parizu gde sam radio na projektima kroz koje su predstavljane različite religije“, kaže Zied Zouari, muzičar iz Tunisa.

Njegov kolega iz Izraela Geršon Leizerson ističe da je poziv na saradnju sa Bregovićem privilegija: „Pozvao me je da sarađujemo. Ovo je komponovao Bregović, ali ima prostora da improvizujem i prikažem svoj stil, izraelski klezmer stil“.

Ističući da je profesionalni klezmer muzičar, Leizerson otkriva da nikada nije svirao klasičnu muziku.

„Nastupao sam na festivalima širom sveta. Nastupao sam sa klezmer ansamblima iz istočne Evrope i Izraela. Ovaj koncert mi je zanimljiv jer je nešto između klasične i tradicionalne muzike koje su zajedno u jednoj kompoziciji“, objasnio je Leizerson.

Uz Alena i Tifu, kokice, mobilne telefone i osveženje, jedni su igrali, drugi koncert dokumentovali, a svi zapravo uživali i zabavljali se.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво