Spekatakl u Areni, Bregovićeva „Tri pisma iz Sarajeva“ večeras pred Beograđanima

Goran Bregović i njegov orkestar, kao i muški hor i simfonijski orkestar RTS-a, uz dirigenta Bojana Suđića, u Štark areni održali su generalnu probu pred večerašnji koncert. Karte su rasprodate, i očekuje se 15.000 ljudi. Koncert će imati i neke interesantne novine.

Tri pisma iz Sarajeva - hrišćansko, muslimansko i jevrejsko - pročitaće više od stotinu izvođača na večerašnjem koncertu. Album Tri pisma iz Sarajeva, nastao prošle godine, šalje snažnu poruku, a predstavlja i muzičare iz Tunisa i Izraela.

Goran Bregović napominje da taj album nosi poruku da možemo da živimo zajedno, da je čak i to moguće. „Naravno, ja sam kompozitor i imam tu privilegiju da mogu da stavim na jedno mesto stvari koje su nemoguće političaru, popu, hodži“, ističe Bregović.

„Ja kao kompozitor mogu da zamislim da će svet jednog dana biti kao jedna partitura muzička u kojoj sve štima, i ove niske note zajedno sa visokim, kratke sa dugim, forte sa pijanom“, dodaje Bregović.

Muzičar iz Tunisa Zijed Zuari ističe da taj projekat ima veoma snažnu poruku o značaju zajedničkog života, toleranciji što se, kako kaže, lako može iskazati kroz umetnost, kroz muziku.

Geršon Leizerson iz Izraela kaže da mu ovaj zajednički nastup daje mogućnost da poruči: „Mi smo spremni da razgovaramo i da nađemo rešenja za naše ratove i stvorimo mir među svima nama".

Hrišćansko pismo, violinom, izvešće Mirjana Nešković. Koncert će trajati više od dva sata. Retko viđena 360 stepeni bina, Štark arenu pretvoriće u svojevrsnu dvoranu klasične muzike. Ono što publiku očekuje je mnogo više od Bregovićevih rok koncerata.

Dirigent Bojan Suđić kaže da je muzika koja će se izvoditi prijemčiva: „Ova muzika ima svoju publiku gde god da se nađe i evo ponovo prilike da se oprobamo na taj način, sa jednim velikim zadatkom – da od ovog nastupa u Areni zaista napravimo jedan spektakl“.

Dvesta rasvetnih tela, 700 kvadrata led ekrana

Miško Karađoski iz „Skaj mjuzika“ naglašava da je produkcija stvarno ogromna. „Ima preko 200 rasvetnih tela, ima 600-700 metara kvadratnih metara led ekrana. Sve će to biti upeglano, zajedno sa muzikom. Radili smo na tome, čak je i Goran Bregović radio sa nama. Ne verujem da se često bavio programiranjem rasvete i videa, možda čak i nikad“, dodaje Karađoski.

Bregović ukazuje na to da se na koncertu neće samo svirati Tri pisma iz Sarajeva. „Sviraću i svašta sto nisam svirao u Beogradu, a napisao sam u poslednjih dvaseset-trideset godina“, otkriva Bregović.

„Nisam nikad svirao Bela, ćao ili Kalašnjikov. Nisam svirao gomilu toga što sam pisao", dodaje proslavljeni muzičar.

„Biće ludo. Ko ne poludi taj nije normalan“, zaključuje Bregović.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи