Počinje 20. Novosadski džez festival

Deset ansambala sa svetske i domaće džez scene predstaviće se domaćoj publici u Srpskom narodnom pozorištu na 20. Novosadskom džez festivalu, koji zvanično počinje 15. novembra u 20 časova. Festival će otvoriti član gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić i dirigent Vojislav Bubiša Simić.

U glavnom koncertnom programu učestvovaće deset orkestara. To su: "Macha Gharibian Trio", "Julia Siedl Trio", "The Steve Wilson & Wilsonian's Grain", "Shalosh", "The Jeff 'Tain' Watts Quartet", "Seamus Blake & French connection", "The Berklee Global Jazz Institute Ambassadors ft. Marco Pignataro", a poseban projekat 20. Novosadskog džez festivala predstavljaće „Džambo big bend“, koji će svirati u subotu, 17. novembra. Sastoji se od tri big benda: Džez orkestar HRT-a, Big bend RTS-a i Big bend RTV SLO.

Ove godine uvodni program 20. Novosadskog džez festivala počeo je 6. i trajao do 12. novembra. U Novom Sadu ugošćeni su muzičari sa "The Berklee Global Jazz Institute". Reč je o bendu koji će nastupati drugog festivalskog dana, a na čelu je Marko Pinjataro, profesor, saksofonista i direktor te institucije, koji je održao i radionicu u okviru pratećeg programa.

Takođe, u uvodnom programu priređene su i radionice za decu i mlade u saradnji sa Centrom za socijalni rad, koji drži radionicu po programu „El sistema“, a organizovana je i radionica u saradnji sa ŠOSO „Milan Petrović“.

Od 6. do 14. novembra novosadska publika mogla je da uživa u izvedbama Džez hora Fakulteta muzičke umetnosti, u Orkestru Aleksandra Dujina i u plesnom orkestru Radio-televizije Vojvodine, kao i u izvedbi Dragon's Fuelkestra i trija Jovićević–Vojčinski–Mikloš (brod Cepelin). Novosadsku džez publiku zabavljaće i bend "Ivan Švager Ambire" i "Jazz Connection".

Kao i svih prethodnih godina, i ove godine Novosadski džez festival podržao je Grad Novi Sad. Podršku su pružili i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Fondacija „Novi Sad 2021“, Ambasada Izraela, Austrijski kulturni forum, Francuski institut za kulturu, OTP banka, kao i Javna medijska ustanova RTV, Večernje novosti, Novosadska TV, Radio 021, Dnevnik i mnogi drugi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво