Junsun Na: Zaljubila sam se u džez na prvi pogled

Južnokorejska pevačica svetske slave Junsun Na nastupiće večeras u Kombank dvorani u okviru programa Beogradskog džez festivala.

Gošća beogradskog muzičkog festivala rođena je i odrasla u Seulu, a studirala u školi za džez i savremenu muziku CIM u Parizu.

Početkom 2007. započinje saradnju sa švedskim gitaristom Ulfom Vakeniusom, što je dovodi do ugovora sa renomiranom nemačkom kućom ACT i meteorskog svetskog uspeha.

Na albumima je prate i Lars Danijelson i Vensan Perani, a na novom izdanju She Moves On čini iznenađujući obrt sa avangardnom američkom ekipom koju čine Džejmi Saft, Bred Džons, Den Rizer, Mark Ribo, izvodeći sjajne obrade bisera Džimija Hendriksa, Džoni Mičel, Pola Sajmona i Lua Rida...

Naova će večeras izvesti nekoliko novih kompozicija sa poslednjeg albuma She Moves On, ali i mnoštvo numera sa prethodnih albuma.

U razgovoru sa organizatorima festivala, Junsun Na pred večerašnje premijerno gostovanje u Beogradu kaže da džez nije popularan u Koreji koliko je u Evropi, ali se to polako menja.

„Počela sam da slušam muziku sa Zapada dok sam bila tinejdžer. Američki pop i folk, ali i francusku muziku. Džez sam otkrila u toku studija, pre toga nisam znala ništa o njemu. Džezu sam se okrenula sticajem okolnosti. Želela sam da studiram muziku, a jedan prijatelj me je savetovao i, na kraju, ubedio da to bude džez. Za Pariz sam se odlučila jer sam volela francusku muziku i kulturu. Upisala sam se u Školu džeza i savremene muzike, jednu od prvih džez škola u Evropi i to je bila ljubav na prvi pogled“, priča Naova.

Južnokorejska džez pevačica je dobitnica prestižnog Ordena reda viteza umetnosti i književnosti koju dodeljuje francusko Ministarstvo kulture kao i nagrade Echo koju nemačka muzička kritika dodeljuje najboljem vokalnom solisti na svetu.

Junsun kaže da su nagrade i mišljenje kritike veoma bitni, jer u prvi plan stavljaju muzičare koji su njihovi laureati.

„Privilegija je biti izložen pažnji javnosti na takav način, u svetu sa toliko talentovanih muzičara i umetničkih projekata. Kada sam počinjala, nisam razmišljala o osvajanju priznanja. Zamišljala sam kako pevam na festivalima kao što je Beogradski džez festival. Dirnuta sam priznanjima koja su mi dodeljena, ali ne razmišljam o njima kao nečemu što bi moglo uticati na moju karijeru. Prihvatam ih kao znak prepoznavanja za svoje umetničko putovanje“, objasnila je Junsun i dodaje da se i dalje oseća kao početnica.

„Volim da učim nove stvari, sarađujem sa različitim muzičarima i producentima. Slušam mnogo muzike, to mi pomaže da zadržim zdravu distancu od onoga što sama radim. Trudim se da otvorim um za ono što me okružuje“, kaže proslavljena umetnica naglašavajući da joj se veoma dopada slogan festivala Džez bez granica.

„Džez mi je pomogao da otvorim um i doživim pravo prosvetljenje. Muzika ima poseban, univerzalni jezik koji ne zna za granice. Dva muzičara iz različitih zemalja koji se sretnu prvi put uvek će moći da stvore neku melodiju, a njihova muzika da dirne druge ljude širom sveta, da ih pokrene i natera da igraju. Jezik muzike razume svako, po sopstvenom osećaju, bez preduslova da taj jezik mora da govori. Džez je tu već više od jednog veka i mislim da je pred njim još dosta lepih godina. Džez ima mnogo posebnih uloga – da edukuje, socijalizuje, kreativno deluje i zabavi“, zaključila je Junsun Na.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара