Trijumfalni nastup Beogradske filharmonije za završetak Bemusa

Reputaciju jednog od najznačajnijih evropskih orekstara, Beogradska filharmonija opravdala je trijumfalnim koncertom u Kolarcu na zatvaranju jubilarnog 50. Bemusa.

Posle desetogodišnjeg odsustva iz programa Bemusa, Beogradska filharmonija vratila se u velikom stilu na naš najznačajniji muzički festival priredivši publici prvorazredni kulturni događaj.

Kao omaž prvim Beogradskim muzičkim svečanostima, održanim 1969. godine, Beogradska filharmonija je pod upravom svog šefa-dirigenta Gabrijela Felca, izvela baš one kompozicije kojima je otvorila i zatvorila prvi Bemus.

Publika je uživala u raskošnoj interpretaciji Uvertire Beograd srpskog kompozitora Dragutina Gostuškog i Devete simfonije Ludviga van Betovena.

U završnici koncerta na sceni se filharmoničarima pridružio Hor Slovenačke filharmonije i eminentni pevači: Sofi Klusman, Šarlote Kvat, Brenden Ganel, Markus Ajhe, koji svoje uspešne karijere grade na operskim scenama i koncertnim podijumima širom Evrope.

Svi zajedno oni su na spektakularan način izveli Odu radosti, deo Devete simfonije Ludviga van Betovena i službenu himnu Evropske unije.

Publika je nakon koncerta, protagoniste ovog prvorazrednog kulturnog događaja ispratila dugim ovacijama.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 21. okt 2018, 23:21) - anonymous [neregistrovani]

-

Možda jedan od najznačajnijih balkanskih orkestara... Ionako ih je toliko malo (cela Srbija ima jedan i po orkestar, a drugde na teritoriji SFRJ je slično) da su svi značajni.. Ali jedan od najvažnijih evropskih orkestara!? Lepo je gledati na svet kao dete, sve je ružičasto i lepo. Ali i tu treba postaviti neku razumnu granicu.

(nedelja, 21. okt 2018, 14:23) - anonymous [neregistrovani]

2 TRIJUMFALNA KONCERTA

I Orkestar SO RTS-a sa Horom i solistom iz Španije Ramonom Vargasom je imao 17.10. takođe na BEMUSU-koncert trijumfalnih ovacija! Čestritam za oba koncerta.