Festival "Ethno.com" 28. i 29. septembra u Pančevu

Ljubitelji muzičkog pravca vorld mjuzik imaće priliku da u okviru 15. izdanja festivala "Ethno.com" čuju Nebojšu i Bojanu Brdarić, grupe „Belo platno“, „Šira u'tfila“, hor „Braća Baruh“. Festival se održava u Pančevu 28. i 29. septembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Фестивал "Ethno.com" 28. и 29. септембра у Панчеву Фестивал "Ethno.com" 28. и 29. септембра у Панчеву

Umetnički direktor festivala, ugledni violinista Filip Krumes, odabrao je dva koncerta i muzičku predstavu, koji na najbolji način sumiraju domaću vorld mjuzik scenu.

Prve festivalske večeri, nakon ceremonije svečanog otvaranja, nastupiće dva sastava: duo Nebojša i Bojana Brdarić i grupa „Belo platno“.

Drugo veče festivala rezervisano je za predstavu Josef i njegova braća u izvođenju Hora „Braća Baruh“ i sastava „Šira u'tfila“, uz naraciju Vanje Ejdus.

Nebojša i Bojana Brdarić se od detinjstva bave i neguju tradicionalnu muziku sa teritorije Balkana. Godine 2016. došli su na ideju da okupe vokalni sastav koji će obrađivati tradicionalne melodije i harmonizovati ih u umetničkom duhu, u cilju popularizacije tradicionalne muzike i očuvanja pevačkog nasleđa.

Sastav „Belo platno“ ove godine proslavlja 20 godina postojanja, a osnovnu odliku njihove muzike čine upečatljivi ženski i muški glasovi i sviranje na tradicionalnim muzičkim instrumentima, te stare pesme na lokalnim dijalektima.

Repertoar grupe je baziran na tradiciji Kosova i Metohije, uz izlete u oblasti sa srodnim i sličnim muzičkim nasleđem: jug Srbije, Makedonija, Bugarska i Grčka.

Josef i njegova braća je najstarija zapisana jevrejska muzička predstava. Ideja za ponovno izvođenje ovog dela nastalo je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik koju je napisao Abraham Toledo u 17. veku u Istanbulu.

„Šhira u'tfila“ se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije.

Hor „Braća Baruh“ iz Beograda osnovan je 1879. godine kao „Srpsko jevrejsko pevačko društvo“.  Promenio je naziv 1952. godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво