„Kaleidoskop“ predstavlja jednu od najvećih svetskih pijanistikinja - Momo Kodamu

Nakon vanvremenskog nastupa španskog pijaniste Davida Morena, „Kaleidopskop kulture“ novosadskoj publici predstavlja još jednu zvezdu svetske pijanističke scene, japansku umetnicu Momo Kodamu koja će nastupiti u okviru „Piano siti festivala“. Pijanstikinja blistave internacionalne karijere otvoriće festival koncertom u novosadskoj Sinagogi, u petak, 7. septembra sa početkom u 20 časova.

Bi-Bi-Si mjuzik magazin ju je opisao kao umetnicu kojoj muzika teče kroz vene, dok njen, prema rečima Amerikan rekords vodiča, kristalno čist zvuk čini program hipnotišućim.

Njen repertoar se proteže od klasičnih i romantičnih perioda do savremenog stvaralaštva. Ima iza sebe dva albuma snimljena za prestižnu izdavačku kuću ECM, a dolazi u Novi Sad sa podijuma najprestižnijih svetskih festivala klasične muzike kao što su „Verbier“, „Marlboro“, „Tivoli“ i drugih.

Koncert je posvećen obeležavanju sto godina od smrti kompozitora Kloda Debisija.

Narednog dana, publika će se upoznati i sa tvorcem „Piano siti“ koncepta koji dolazi iz Berlina, Andreasom Kernom. Čovek koji je klasičnu muziku predstavio na najatraktivnije načine održaće svoj koncert 8. septembra od 19 časova u KC „Labu“.

„Kaleidoskop kulture“ u saradnji sa festivalom „Piano siti Novi Sad“ od 7. do 9. septembra, okupiće 120 učesnika iz 10 zemalja. Pijanisti svih uzrasta - od učenika muzičkih škola, studenata, amatera entuzijasta do umetnika sa internacionalnom koncertnom karijerom, održaće više od 70 koncerata klasične, džez, savremene i popularne muzike.

Za ljubitelje ulične umetnosti „Kaleidoskop“ predstavlja izložbu „Saputnici“, koja će biti otvorena u petak, 7. septembra u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.

Umetnici će raditi u tehnici stensila, velike formate portreta životinja kao glavne teme u konceptu izložbe koja se bavi njihovom važnom ulogom u istoriji čovečanstva i potencijalnom doprinosu razvoja humanizma u budućnosti.

David Moreno oduševio je publiku svojim nastupom u četvrtak, 30. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. Svojim četrdesetpetominutnim nastupom „kupio“ je Novosađane koji su uz povike „bravo“ pratili svaki njegov pokret, kao i neustrašiv ples njegove koreografkinje i balerine Kristine Kaljeha. Moreno je u Novi Sad stigao u sklopu „Plants er - artists in rezidens“ programa.

Ovaj program za umetničke rezidencije značajan je jer omogućava lokalnim umetnicima da razmene znanja i iskustva s kolegama širom Evrope. U sklopu „Kaleidoskopa“ i tog programa, u Novi Sad stiže 21 umetnik iz Evrope. Uglavnom dominiraju razmene umetnika bivših, sadašnjih i budućih prestonica kulture.

Nakon „Karavana“, Novosađani kao i brojni posetioci ove nedelje, ispratiće predstavljanje još jedne kulturne stanice. 8. septembra svoja vrata otvoriće dvorac Eđšeg, a sve u cilju otvaranja prostora u kojem sugrađani mogu da stvaraju.

„Eđšeg otvara vrata“ naziv je manifestacije kojom će u okviru jednog dana biti prikazano mnoštvo programa kao što su žonglerske i botaničke radionice za decu, turniri u basketu tri na tri, takmičenje u brejkdensu i iscrtavanje murala i grafita, radionica tanga, kao i nastup pop hora „Radio“ i džez trija Đorđa Obradovića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара