Bubnjaru Lazaru Tošiću nagrada „Nišvila“ za životno delo

Legendarni džez bubnjar Lazar Tošić dobio je na otvaranju „Nišvila“ nagradu za životno delo. Tošić je naš najpozantiji džez bubnjar svih vremena.

Lazar Tošić je za skoro 60 godina džez karijere prošao sve. Njegov doprinos razvoju i popularizaciji džez muzike je nemerljiv, pa mu zato festival „Nišvil" dodeljuje nagradu za životno delo.

„Iskreno da vam kažem, poslednjih sedam dana ovo je za mene emotivni udar ili atak, jer tolika je medijska kampanja. Naravno, to mi sve prija, a ova nagrada koju dobijam, to je potvrda svega onoga što sam radio da sam dobro radio“, ističe Tošić.

U najznačajnijem delu njegove karijere bio je deo Big benda RTS-a i Seksteta Marković-Gut. O tome govori skoro u suzama: „Sekstet je vrhunac, a Big bend je mesto gde sam sve naučio, nezaboravno mesto“.

Tošić smatra da je džez muzika bila mnogo kvalitetnija u prošlom nego u ovom veku:

„Ne zaboravite onu poratnu generaciju Majls, Dizi, Kliford Braun, Oskar Piterson... ja mislim da se to nikada više neće ponoviti“, navodi cenjeni muzičar.

Lazar Tošić je naš najpoznatiji džez bubnjar, a njegova virtuoznost i stil inspiracija su generacijama mlađih muzičara.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 11. avg 2018, 10:15)
Duki-Neoplant [neregistrovani]

BRAVO

Bravo Lale, legendo. Skidam ti kapu.

(subota, 11. avg 2018, 07:30)
D. Maksimović [neregistrovani]

Nagrade

A kad će neka ustanova finansirana iz budžeta dati nagrade za životno delo i zasluge u radu nekom poljoprivredniku, vozaču autobusa, profesoru ili nastavniku, lekaru, variocu, rudaru, pekaru... Svaka čast ovom čoveku, ali šta to fali najboljem profesoru iz Niša da bi dobio takvu nagradu neki od njih svake godine?

(subota, 11. avg 2018, 00:35)
Bubnjalo [neregistrovani]

Živ nam bio, kolega!

Čestitam! Zaslužena nagrada u svakom pogledu.

(petak, 10. avg 2018, 17:29)
Canadian [neregistrovani]

Bravo majstore!

Da nam zivis 105 i opet!