Keni Geret otvara glavni program „Nišvila“

Cenjeni alt saksofonista Keni Geret nastupiće večeras sa svojim kvintetom na Niškoj tvrđavi, na otvaranju glavnog programa festivala „Nišvil“.

Domaći ljubitelji džeza biće u prilici da do 12. avgusta uživaju u nastupima nekih od najvećih svetskih muzičara.

Tokom četiri festivalske večeri u glavnom programu „Nišvila“ nastupiće 25 domaćih i stranih bendova.

Osim jednog od najvažnijih saksofonista današnjice, večeras će na Niškoj tvrđavi nastupiti dobitnici Gremi nagrade "Inner Circle". Zvuk benda kritika opisuje kao kombinaciju popa, regea i džeza.

"Inner Circle" prvi put nastupa u Srbiji.

Jednom od najvećih jugoslovenskih džez bubnjara Lazaru Tošiću večeras će biti dodeljena nagrada za životno delo nakon čega će on nastupiti sa svojim bendom.

Publika u Nišu imaće prilike da čuje i bend iz ruske oblasti Tuva na samoj granici sa Moldavijom „Hartyga“ i izraelski "The Paz Band" koji predvodi pevačica Gal de Paz, a koji su bili predgrupa rok i bluz zvezdama kao što su „Aerosmit“ i Džos Stoun.

„Nišvil“ će 10. avgusta ugostiti najuticajniju vokalnu džez grupu svih vremena "The Manhattan Transfer". Deset Gremi nagrada i drugi album sa najviše nominacija u istoriji pop muzike govore o kvalitetu ovog sastava.

Pred publiku u Nišu izaći će i najboljih poljski sastav savremenijeg džez izraza "Wojcinski/Szmanda Quartet", nakon njih i „Vein trio“ iz Švajcarske, a zatim i najtraženiji muzičar na njujorškoj sceni – ruski saksofonista Dmitri Baevski sa svojim kvartetom.

Za džez sladokusce najavljen je nastup bračnog para Omar Hakim i Rejčel Zi u okviru sastava "OZ Experience".

Dugo očekivani koncert Lise Simon biće glavni događaj 11. avgusta na Niškoj tvrđavi. Ćerka legendarne džez heroine Nine Simon sviraće u Nišu u okviru programa obeležavanja 85 godina od rođenja njene majke.

Latino ritmove na „Nišvil“ donosi britanski sastav „Met Bjanko“.

Džez groznicu subotnje večeri zaokružiće svojim nastupom Frenk Solivan i „Drti kičen“, Amerikanci koji su drugi put imenovani za najbolju instrumentalnu grupu godine.

„Blek art džez kolektiv“ – sekstet američkih post bop muzičara mlađe generacije obeležiće svojim nastupom poslednje veče festivala.

Bend koji je izazvao najveće interesovanje publike „Džipsi kings“, nastupiće sa svojim osnivačem Pakom Baliardom, kome će biti uručena nagrada za fuziju džeza sa drugim pravcima „Šaban Bajramović“.

broj komentara 0 pošalji komentar