„Nišvil“ postaje festival festivala

„Nišvil“ džez festival nije više samo muzički, već sve više i pozorišni festival. Kao uvod u „Nišvil“, u okviru pozorišnog dela festivala na programu je 16 predstava, pozorišta sa četiri kontinenta.

Predstave na ulici, u amfiteatru na keju, tvrđavi ili pozorištu. Sve to može videti publika na „Nišvil džez teatru“ za koji bi organizatori voleli da postane „južni Bitef“. Tu su gosti iz Kine, Grčke, Amerike, Egipta.

„U našoj predstavi govorimo o nastanku muzike u svetu, kroz grčki mit o Orfeju i Euridiki. Vrlo smo srećni što smo ovde“, navodi Antonis Diamantis sa Krita.

„Zbog nafte industrije, kopno u Luizjani se uništava i lagano nestaje. Mi se našom predstavom borimo da to prestane“, kaže Keti Rendals iz Nju Orleansa.

Među 16 predstava su i tri koje izvode nacionalni teatri – iz Ruminije, Egipta i Srbije.

„Mislim da dovođenje predstava iz inostranstva i pokretanje pozorišnog programa može samo da bude plus za festival, koji je ionako bio vrlo značajan“, ističe Maja Pelević, rediteljka predstave Bolivud.

„Meni se čini da 'Nišvil' postaje festival festivala, jer 16 predstava koje su deo pozorišnog uz sve ono što imamo na džezu na fimskom delu festivala zaista postaje festival festivala“, smatra Maja Mitić, umetnička direktorka „Nišvil džez teatra“.

Većinu pozorišnih predstava, publika može gledati besplatno.

Večeras počinje i filmski program „Nišvila“. Premijerno će biti prikazan film o operskoj divi Mariji Kalas i Liberejšn dej o grupi „Lajbah“, koja će i svirati večeras, prvi put u Nišu posle 11 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара