Ulični performansi kao uvod u „Nišvil“

Uvertira za „Nišvil“, najveći džez festival u ovom regionu je pozorišni festival, koji je otvoren u Niškoj tvrđavi. Nastupaju umetnici sa četiri kontinenta i reč je uglavnom o uličnim performansima. Na festivalu je otvoren i prvi džez muzej u našoj zemlji.

Hodanje na štulama, akrobacija, vatra i ulični perfomans. Sve to je deo predstave „Orfeus i Euridika“, kojom je grčka pozorišna grupa „OMMA“ sa Krita otvorila festival „Nišvil džez teatar“.

„Ovo je poseban način glume. On traži uvežbane glumce i oni prvo moraju da imaju osećaj da komuniciraju sa publikom. Naši glumci moraju da znaju kako da to što rade privuče čoveka koji hoda, da stane i pogleda predstavu“, kaže dramaturg Antonis Dijamantis.

U pozorišnom delu festivala biće odigrano 16 predstava umetnika sa četiri kontineta. Među njima i tri nacionalna teatra iz Egipta, Rumunije i Srbije.

„Prosto sam bila okrenuta ka predstavama koje mogu da utiču na pozitivno menjanje društva i onoga što nas u ovom trenutku okružuje“, objašnjava Maja Mitić, umetnička direktorka Festivala.

Na ulasku u Tvrđavu, otvoren je uz vatromet prvi džez muzej u Srbiji. Jedan od glavih eksponata je replika statue Šabana Bajramović.

„Moći ćete da čuje originalnu Šabanovu kompoziciju sa džuboksa, da se fotografišete pored spomenika, da vidite delove (nastupa) Solomona Barka – praktično imamo dva: američkog kralja soula Solomona i našeg kralja soula i bluza Šabana Bajramovića“, ističe direktor festivala Ivan Blagojević.

Ulazak u muzej, kao i na većinu pozorišnih predstava na ovogodišnjem Nišvilu je besplatan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво