Vlatko Stefanovski, Julijan Rahlin i Roman Simović za kraj šestog festivala „Boljšoj“

Nastupom čuvenih violinista Julijana Rahlina i Romana Simovića, kao i slavnog gitariste Vlatka Stefanovskog i dodelom nagrada u Drvengradu, na Mokroj Gori, završen je festival ruske klasične muzike „Boljšoj“. Među 60 mladih izvođača, Zlatne matrjoške pripale su Jani Jakovljević i Jelizaveti Karaulovoj.

Влатко Стефановски, Јулијан Рахлин и Роман Симовић за крај шестог фестивала „Бољшој“ Влатко Стефановски, Јулијан Рахлин и Роман Симовић за крај шестог фестивала „Бољшој“

Tokom festivala, koji je ove godine prvi put trajao četiri dana, mladi muzički talenti iz Srbije, Republike Srpske i Rusije takmičili su se za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku u dve starosne kategorije – od 13 do 17 godina i od 18 do 25 godina. 

U mlađoj kategoriji Zlatnu matrjošku osvojila je učenica Osnovne muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda Jana Jakovljević, koja svira violinu.

Dobitnica Srebrne matrjoške je Sara Čano koja pohađa Muzičku akademiju u Ljubljani, a Bronzane Artem Bondar, učenik Dečje umetničke škole „A. M. Kuzmin“ iz ruskog grada Jugra.

Zlatnu matrjošku u starijoj kategoriji osvojila je Elizaveta Karaulova koja je studijama klavira na Konzervatorijumu „P. I. Čajkovski“ u Moskvi.

Srebrna je pripala Ivani Damjanov koja je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, a Bronzana Polini Šarovarovoj iz Muzičke škole „V. J. Šebalin“ iz Omska.

Odluku o najboljima doneo je žiri koji su činili predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Publika je na zatvaranju festivala imala priliku da čuje Julijana Rahlina koji je svirao u gudačkom sekstetu oformljenim specijalno za festival „Boljšoj“ koji su činili Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević.

Tokom nastupa Rahlinu je pukla žica na violini, pa je na nekoliko minuta otišao sa scene da je zameni, a kada se vratio publika ga je podržala aplauzom.

Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, jedan od najboljih violinista svoje generacije i koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, bio je solista u Koncertu za violinu i orkestar u De-duru Johanesa Bramsa, uz pratnju simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Festival „Boljšoj“ je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, nakon čega je proslavljeni violinista Nemanja Radulović sa svojim ansamblom „Dabl sens“ održao koncert.

Drugog festivalskog dana deo večernjeg programa bio je nastup američkog gitariste Gerija Lukasa koji je svojim muziciranjem oživeo nemu filmsku komediju Šahovska groznica reditelja Vsevolda Pudovkina iz 1925. godine, a publika je imala priliku da čuje i Veliki orkestar škole za muzičke talente iz Ćuprije pod vođstvom violončeliste i umetničkog direktora te škole Dragana Đorđevića.

Treće večeri nastupio je jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev koji je na festival „Boljšoj“ došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora.

Cilj „Boljšoj“ festivala, koji od osnivanja podržava ruska kompanija „Gasprom njeft“, je promocija mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво