Macujev u Drvengradu: Ovde sve vri od stvaralaštva

Jedan od trenutno najboljih pijanista sveta Denis Macujev stigao je u Drvengrad gde će večeras nastupiti na festivalu ruske klasične muzike „Boljšoj“.

„Dobro poznajem ovo mesto, bio sam ovde pre tri-četiri godine i imao nezaboravan koncert na otvorenom. Sada sam došao posebno na poziv Emira (Kusturice) jer on je moj veliki prijatelj kojeg mnogo volim. On je jedan od poslednjih romantika u svetu filma, muzike, kulture, umetnosti uopšte“, rekao je novinarima Macujev, koji je u Drvengrad stigao helikopterom.

Rekao je da je Kusturica jedinstven čovek i verovatno jedini koji može i da zamisli da se koncert održi „skoro na litici“.

„Nazvao bih to kinematografskim koncertom. Ovde je divna atmosfera i sve vri od stvaralaštva, učenja i studiranja. Imate razne žanrove, i film i muziku, što je meni blisko. Trudim se i sam da u svom zavičaju organizujem nešto slično, pozvao sam Kusturicu i nadam se da će se odazvati pozivu“, naveo je Macujev.

Dodao je da ove godine na festivalu „Boljšoj“ u Drvengradu učestvuje mnogo ruskih muzičara i da je atmosfera u selu zadivljujuća.

Macujev je u Drvengrad došao pravo sa Svetskog prvenstva u fudbalu na kome je imao titulu ambasadora, a kako je rekao, bilo je zadovoljstvo pratiti Svetsko prvenstvo u Rusiji na kojem je u finalu, pošto je Rusija ispala, navijao za Francusku.

Macujev će večeras izvesti Koncert za klavir i orkestar br. 2, ce-mol, Op. 18, Sergeja Rahmanjinova i Rapsodiju u plavom, Džordža Geršvina, uz Simfonijski orkestar „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom maestra Ivana Josipa Skendera.

Festival „Boljšoj“ u Drvengradu svečano je 14. jula otvorio njegov osnivač Emir Kusturica, a trajaće do 17. jula.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи