Besprekoran imidž „Egzita“ dovodi najveće zvezde

Na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom četiri dana nastupiće više od 1.000 izvođača na više od 40 bina i zona. Stigli su posetioci iz više od 70 zemalja sveta, i sa 55.000 ulaznica festival je i ove godine oborio rekord. U intervjuu za RTS, osnivač i direktor „Egzita“ Dušan Kovačević otkriva buduću misiju festivala, govori o tome šta je festival danas i šta donosi Srbiji.

Veliki svetski festivali, još od vremena hipi pokreta, pa i „Egzit“, nastali su iz društvenih pobuda, a prošle godine njegova tema bio je hipi pokret, ove je – sloboda.

„Protiv robovanja bilo kakvom tipu stereotipa, šovinizma i bilo čega što ograničava ljude u svom ličnom razvoju i sputava ih da normalno međusobno komuniciraju, kako u našem regionu, tako i bilo gde u svetu“, rekao je Dušan Kovačević za RTS.

Na komunikaciji rade od samog osnivanja, a „Egzit“ je bio prvi događaj koji je okupio mlade iz regiona posle ratova devedestih. Danas je četvrtina posetilaca na festivalu iz tih zemalja, međutim, u „Egzitu“ smatraju da je i nakon 19 godina aktivizma i dalje potrebno raditi na pomirenju.

„Vreme je da ova normalna većina bude još glasnija i da se pokaže u celom regionu elitama da ljudi žele jedan normalan život, saradnju i da ne žele povratak u bilo kakve sukobe ili ratove“, ističe Kovačević.

Saradnja je isplativa, jer je od osnivanja srpskoj privredi doneo više od 150 miliona evra, a porfitirale su i Hrvatska i Crna Gora sa po deset miliona evra od festivala „Si dens“ i „Si star“, koje organizuje „Egzit“.

Novac ne može platiti doprinos u menjanju ugleda cele zemlje. U prošlogodišnjim istraživanjima svaki drugi posetilac je rekao da je, nakon „Egzita“, promenio mišljenje o Srbiji nabolje, dok je druga polovina izjavila da je ostalo jednako dobro kao i pre.

„Iskrenost i originalnost je ono što će preovladati u svetu 21. veka. I upravo tu Srbija ima šansu, jer kada neko dođe, poseti našu zemlju, ispriča kakve je divne ljude sreo, kakvu je divnu hranu jeo, divnu prirodu iskusio, divne festivale, prosto, ta reč ima mnogo veću težinu, nego neki oglas na nekoj globalnoj televiziji“, naveo je Dušan Kovačević.

„Egzit“ je, drugi put u pet godina, zvanično proglašen za najbolji veliki evropski festival, a iako raspolaže sa mnogostruko manjim budžetom, uspeva da se nosi sa najvećim svetskim festivalima, prvenstveno jer je među mnogim zvezdama, nastup u Novom Sadu stvar prestiža.

Veliki svetski mediji poput Bi-Bi-Sija, Si-En-Ena i ove godine svrstali su „Egzit“ u jedan od najboljih festivala na planeti.

„'Egzit' uživa jedan besprekoran imidž u svetskoj muzičkoj industriji. Zbog toga često uspevamo da dovedemo neka najveća imena koje drugi ni sa pet puta većim iznosima ne mogu da dobiju“, istakao je direktor „Egzita“.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg festivala počinje nešto pre 23 časa, uz vatromet i nastup jedne od najvećih svetskih baletskih zvezda – Sergeja Polunjina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво