Najakustičnija sala u Srbiji spremna za otvaranje

U petak će svečano biti otvorena renovirana dvorana Doma sindikata – sada Kombank dvorana. Novu modernu scenu, čast da otvore imaće Simfonijski orkestar RTS-a, uz dirigenta Bojana Suđića, a kao solista nastupiće pijanista Frančesko Tristano, uz direktan prenos na našem Drugom programu. A kako je nastao i razvijao se Dom sindikata, videćete u emisiji „Svedok jednog vremena“ – koja je sutra na Drugom programu.

Oko 450 radnika ima još, čini se, malo dana, da finalizuje radove, jer za dva dana otvaraju se vrata Velike sale sa 1.382 mesta koja je opremljena svim mogućim tehnološkim inovacijama.

„Velika stvar je ta mobilnost bine, rasveta, akustika, to je sad najakustičnija dvorana u Srbiji i šire. Pet bioskopskih sala, VR zona, hol sa kafeterijom. Kuriozitet – ovo je jedini javni sat u ovom trenutku koji je satelitski povezan i pokazuje najtačnije vreme u Srbiji“, kaže Igor Stanković, direktor Kombank dvorane.

Dvorana je projektovana kao multimedijalna, a najosetljiviji i ekonomski zahtevan deo radova bila je izrada akustike i to tzv. prirodne akustike koja je važna za koncerte klasične muzike.

„Sala je kao instrument, ona treba da počne da se koristi, da uđe u neki život, da se vidi šta tu još može da se uradi. Predviđeni su i razni elementi, neki promenljive akustike“, kaže profesor ETF-a Dragana Šumarac Pavlović, koautor akustičkog dizajna sale.

Orgulje su zaštićene, ali se ne vide.

„Njih možda treba izmestiti u neki drugi prostor koji bi bio primereniji za upotrebu. One su ovde malo skrivene u binskom prostoru. To nije baš najadekvatniji akustički prostor za njih“, kaže Dragana Šumarac Pavlović.

„Očuvane su stvari koje su po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika, trebale da budu očuvane. Tri tima restauratora su radile takođe na reparaciji“, kaže Igor Stanković.

Od otvaranja u petak, na bioskopskom repertoaru biće preko 15 filmova, a koncertna sezona počinje 1. maja nastupom Ramba Amadeusa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво