Basista najvažniji član benda?

Uprkos tome što se retko dešava da je lider benda i najčešće na bini zauzima mesto koje nije u prvom planu, basista, odnosno muzika koju izvodi je izuzetno važna. Najvažnija, tvrde naučnici.

Басиста најважнији члан бенда? Басиста најважнији члан бенда?

Rezultati studije objavljene na sajtu Američke naučne akademije (Proceedings of the National Academy of Sciences), ljudi lakše opažaju dublje tonove poput onih koje proizvode bas gitara ili kontrabas.

Osim toga, jedan od zaključaka je da mozak lakše uočava greške, pogrešne note i druge devijacije u dubljim melodijskim linijama.

Lakše se primećuje i prati ritam (prstima ili stopalima) kada do nas dopiru dublji tonovi.

To u praksi znači da je bas, koji daje ritam više nego bilo koji drugi instrument, okosnica pesme.

To jest, sva je prilika da je, ukoliko neka melodija lako „ulazi u uho“, bas linija ta koja nam se dopada.

Takoreći, za užitak koji dolazi od pesama omiljenog benda „najodgovorniji“ je onaj koji svira bas gitaru, a ne gitarista ili pevač (pevačica).

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи