Big bend RTS-a svira „Džez ambasadorima“ u čast

Koncert Big Benda RTS-a pod nazivom „SAD džez ambasadori“, posvećen dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika biće održan 22. februara u Domu omladine Beograda.

Ovaj prvorazredni kulturni događaj biće deo programa obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD. Koncertom SAD džez ambasadori naš eminentni ansambl započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja, 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Tokom 1956. godine, vlada SAD napravila je poseban program pod nazivom Džez ambasadori, organizujući nastupe i turneje legendarnih zvezda džez muzike, Luisa Armstronga, Benija Gudmena, Dizija Gilespija, Djuka Elingtona, a kasnije i Dejva Brubeka.

Muzičari su putujući svetom i nastupajući kao džez ambasadori SAD, širili jednu novu umetnost dvadesetog veka, džez muziku.

Od tada, Biro za obrazovanje i kulturu SAD, u saradnji sa centrom za izvođačke umetnosti „Džon F. Kenedi“, organizuje nastupe širom sveta sa svojim umetnicima, koji osim nastupa drže radionice i stručna usavršavanja sa lokalnim muzičarima i studentima.

Kao i uvek, umetnost je daleko nadmašila i prebacila početna očekivanja i motive organizatora, a mnoge zemlje i gradovi su se uživo susretali sa velikanima džeza i može se slobodno reći da je ova inicijativa veoma doprinela popularizaciji džez muzike van zemlje u kojoj je nastala.

Ulaznice za koncert su u prodaji po ceni od 500 dinara.
broj komentara 0 pošalji komentar