„Dubioza kolektiv“: Dokumentarni film i koncert na Tašu

Miljenici regiona, grupa „Dubioza kolektiv“ održaće koncert 30. juna na Tašmajdanu, a da bi prekratili čekanje, njihovi poštovaoci mogu pogledati dokumentarno ostvarenje „Film za djecu i odrasle“.

„Svi misle da je snimanje albuma romantični poduhvat u kojem nam muze tiho na uho šapuću slatku inspiraciju od koje se rađaju nova dela, ali je istina malkice drugačija...“, rečenica je kojom Brano Jakubović uvodi gledaoce u prvu dokumentarnu priču „Dubioza kolektiva“.

Film je, prema rečima članova sastava, jednim delom direktno vezan za nastajanje i snimanje novog albuma koji se zove Pjesmice za djecu i odrasle, pa je nekako bilo logično da se film zove Film za djcu i odrasle.

„Za sve one koji su mlađi od 12 godina, želimo reći da film ne spada pod 'roditeljsku pažnju', tako da ga mogu slobodno gledati i po dva, tri puta ako hoće“, izjavili su u svom stilu članovi „Dubioza kolektiva“.

Film se ne bavi samim postankom benda, već, pre svega, govori o stvaranju poslednjeg albuma, kako su nastale saradnje sa gostima na albumu, kako je došlo do podrške SKSK-u iz Slovenije i još mnogo zanimljivih situacija, objašnjavaju članovi grupe.

Pored dokumentarnih snimaka rada u studiju, film donosi i biografske arhivske snimke članova „Dubioze“, iz kojih se saznaje i kako je sam bend nastao, kako su se članovi sadašnje postave spojili, kao i kako su putevi počeli da im se prepliću i pre službenog formiranja sastava.

Ideja za film nastala je slučajno. „Dubioza“ je htela da snimi video-spot o grupi "Deaf Band Dlan" iz Zagreba i Jovi Jerkoviću iz Gradiške, koji su im delom bili inspiracija za album Pjesmice za djecu i odrasle.

Kada je snimljeni materijal video njihov prijatelj i režiser Midhat Mujkić, zaključio je da zapravo od toga treba da naprave dokumentarni film i tako je nastao Film za djecu i odrasle.

Pored prikazivanja nastanka benda i faze stvaranja poslednjeg albuma, film pokazuje i kako „Dubioza kolektiv“ funkcioniše, kao i kompletan sistem njihovog rada koji je baziran na principu „uradi sam“.

Film za djecu i odrasle započinje rečenicom o muzama pa u tom stilu ga „Dubioza“ i zatvara: „Završilo se još jedno muzičko poglavlje, okrećemo novu stranicu i danas počinjemo skroz iznova. Sada čekamo da nas muze opet napadnu, a do tada, cirkus je natovaren u kamione i stiže pod šatore u vaš grad“.

Režiju filma potpisuje Midhat Mujkić, montažer, fotograf i reditelj koji je radio na filmovima 10 minuta i Belvedere Ahmeda Imamovića, Sevdah za Karima Jasmina Durakovića, te na filmovima Pjera Žalice i Srđana Vuletića.

„Dubioza kolektiv“ će održati samostalni koncert u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, 30. juna, a ulaznice su u prodaji po ceni od 1.400 dinara za parter i 1.600 dinara za tribine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво