„Egzit“ puni Tvrđavu: Stižu najveći hitovi i žestoki bendovi

„Egzit“ nastavlja visok tempo objava već od samog početka godine. Novi talas predvodi jamajčanski rege kralj i osmostruki dobitnik nagrade Gremi Zigi Marli, naslednik večne ikone i svog oca Boba Marlija uz čije pesme je nastao ovogodišnji festivalski moto "Exit Freedom".

Sa njim stižu i najveći hitovi u ovom trenutku, koje donose aktuelne zvezde kao što su trenutno najtraženija rok kantautorka Alis Merton, veliki „hitmejker“ Džeks Džouns, popularni rok-haus duo „Ofenbah“, orijentalni haus velikan Mahmut Orhan, kao i Burak Jeter, vlasnik „najzaraznijeg“ klupskog hita današnjice.

Na tvrđavu jurišaju i žestoki sastavi kao što su američki rep-hardkor rodonačelnici „Dog it dog“ (Dog Eat Dog), novi britanski pankeri bez dlake na jeziku „Slejvs“ (Slaves), legendarni nemački hevi-metalci „Grejv diger“ (Grave Digger), bostonski hardkor bend „Slepšot“, bristolski pankeri „Ajdls“ (Idles), žive metal ikone „Asfiks“ (Asphyx), najveći sastav koji svira muziku „Motorheda“ – „Bombers“, te brojni drugi koji nameravaju ozbiljno da sviraju na binama „Fjužn“ i „Eksploziv“.

Prvi koji će najaviti ovogodišnji izuzetno bogat i raznovrstan program Glavne bine na Petrovaradinskoj tvrđavi biće živi rege kralj Zigi Marli (Dejvid Nesta) – kojem je Bob dao nadimak Zigi po tada aktuelnom Bouvijevom pseudonimu, uvećao je porodično nasleđe za neverovatnih 27 albuma i rekordnih osam Gremija što nijedom rege muzičaru pre njega nije pošlo za rukom.

Posle više od tri decenije na sceni, Zigi Marli je „neprikosnovena inkarnacija jamajčanskog rege lava“, koji pored pronošenja muzike širom sveta, vodi i veliku humanitarnu organizaciju "U.R.G.E." koja pomaže deci Jamajke i Afrike.

Na glavnu binu dolazi i nezaustavljiva rok autorka nove generacije Alis Merton, čija je himna No Roots snažno odjeknula kao jedan od hitova, pokorivši prvo evropske, a potom i američke top-liste.

Kanađanka koja je odrasla u Nemačkoj i Engleskoj, za svoje 24 godine selila se čak 12 puta u 11 različitih gradova da bi upravo sa autentičnom pričom o nomadskom iskustvu osvojila svet i život promenila gotovo preko noći.

Hitove u Novi Sad donosi i haus zvezda Džeks Džouns, čiji singl You Don't Know Me je nominovan za nagradu Brit nakon što već godinu dana ne silazi sa radijskih talasa, a neumorni Englez je odmah nastavio sa jednako zaraznim hitom Instruction na kojem gostuje Demi Lovato.

Kako je to čuti svoju pesmu na svakom ćošku, odlično zna i francuski di-džej duo „Ofenbah“ bez čijeg hita Be Mine nije bilo moguće zamisliti ovo leto.

Pravo sa morskih festivala „Si star“ i „Si dens“ na glavnu binu „Egzita“ stiže i Mahmut Orhan, tvorac megahitova Feel i Save Me, ali i zvaničnog remiksa teme iz serije Igre prestola, koji je bio neizostavni letnji hit na plažama u vreme dok je ceo svet na ekranima pratio sedmu sezonu.

Pridružiće mu se i jednako traženi „hitmejker“ iz Amsterdama, takođe turskog porekla, Burak Jeter, čiji singl Tuesday je gotovo hipnotičkim dejstvom izbio među najslušanije pesme u godini za nama.

Binu „Fjužon“, jednu od omiljenih bina „Egzita“, obradovaće prodoran pank zvuk izrazito aktuelnih gitarskih bendova. Mlade muzičare iz Kenta, „Slejvs“, najbolje je opisao poznati britanski list Gardijan – kao bend koji se pojavio sa „sirovim zvukom koji povezuje pank egzistencijalizam, skečeve života u predgrađu i apsurdnu naraciju o ražama i jetijima u glasnim trominutnim eksplozijama“.

Bristolska pank senzacija, bend „Ajdls“, koja je eksplodirala protekle godine, osvojila je publiku i kritiku prvencem Brutalism. Gardijan ih je nazvao „furioznim“ i uzbudljivim, „sa gitarama koje mogu da sravne grad sa zemljom“, dok ih je Bi-Bi-Si uvrstio među albume godine!
 
Žestoko će biti i na bini „Eksploziv“, poznatoj po uvek energičnom programu, jer će publiku prodrmati poznati američki sastav „Dog it dog“, koji majstorski povezuje hardkor i rep, nemački hevi metal pioniri „Grejv diger“, kao i „Bombers“, planetarno popularni sastav koji svira muziku „Motorheda“...

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи