Suđić: Simfonijski orkestar RTS-a i Pogorelić večeras tragaju za vrhunskom umetnošću

Uoči samog početka koncerta u Kolarčevoj zadužbini na kojem nastupa pijanista Ivo Pogorelić uz Simfonijski orkestar RTS-a, maestro Bojan Suđić otkrio je da publiku očekuje traganje za umetnošću. Od poslednjeg nastupa Pogorelića u Beogradu prošlo je skoro 30 godina, a nastup sa orkestrom imao je samo jednom.

Karte za oba nastupa Ive Pogorelića (16. i 18. decembra) rasprodate su za samo tri sata. Razlog za tako veliko interesovanje za nastup čuvenog umetnika su emocije i sećanja. Osamdesetih godina 20. veka Pogorelić je bio ikona pijanizma bivše Jugoslavije. Oni koji su tada imali prilike da gledaju njegove nastupe sećaju ga se kao buntovnog, talentovanog, uspešnog, mladog i lepog.

Pred sam početak prvog koncerta velikog pijaniste, Bojan Suđić dirigent Simfonijskog orkestra RTS-a i izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije RTS-a, za Dnevnik otkriva da publiku večeras očekuje traganje za umetnošću, vrhunskom umetnošću.

„Orkestar slavi osamdeset godina i nebrojeni su se umetnici upisali u stanice naše istorije. Posebna čast je da je za prvo pojavljivanje u Srbiji i Beogradu Ivo Pogorelić izabrao baš ovaj orkestar jer on ništa ne prepušta slučaju“, istakao je maestro Suđić.

Prema njegovoj oceni, u današnjem svetu je previše „konfekcije“, zbog čega mnogi nastupi ne ostaju u sećanju publike.

„Veoma mali broj je onih umetnika koji beskompromisno tragaju za umetnošću. Ivo Pogorelić živi jedan starinski život, živi za umetnost i stalno traga za vrhunskom umetnošću. Naše probe su i protekle u traganju za takvom umetnošću“, naveo je Suđić dodajući da se nada da je ovaj koncert samo uvertira za redovno pojavljivanje Iva Pogorelića u Srbiji.

Beogradska publika čuće i videće večeras premijerno novi „Stejnvej“ klavir koji je birao sam Ivo Pogorelić.

broj komentara 0 pošalji komentar