Klavirski Džejms Din kog je proslavio neuspeh

Dok Ivo Pogorelić nije otišao u Moskvu na školovanje, najteže je bilo onim đacima muzičke škole koju je pohađao u Beogradu, jer su na godišnjim ispitima morali da sviraju u istoj grupi sa njim. Kako da se takmičite sa nekim koji je, već se tada videlo, predodređen za pijanističku karijeru.

Ivo Pogorelić je bio Džejms Din klavirske muzike. Buntovan, samosvestan, talentovan, svojom pojavom je plenio, punio novinske stupce, zauzimao naslovne strane, čak i pop časopisa. Ljudi su hrlili da ga čuju, čime je mnogo uradio i na marketingu klasične muzike, iako je bio protiv pristupa pijanizmu kao zabavi.

Van granica tadašnje Jugoslavije postao je poznat zahvaljujući - neuspehu. Na Šopenovom konkursu 1980. godine digla se tolika prašina što nije ušao u finale, čak je i čuvena pijanistkinja Marta Argerič, dala ostavku na članstvo u žiriju. Što je bio nezapamćen presedan.

„Mislim da tako talentovana osoba kao što je gospodin Pogorelić koji ima izvanrednu individualnost, tako izuzetan pijanista, iako se svi ne slažemo sa njegovim izvođenjem Šopena, apsolutno treba da prođe u finale i da nastupi sa orkestrom. Činjenica da nije ušao u finale, degradira ovo takmičenje“, rekla je tada Argeričeva.

Posle takmičenju u Varšavi, usledili su koncerti u „Karnegi holu", nastupi sa simfonijskim orkestrima Londona, Beča, Bostona, Čikaga, Berlina i mnogih drugih.

Postaje i eksluzivac „Dojče gramofona“. I njegov privatan život pomno je praćen. Alizom Kadzeradze, 21 godinom starijom profesorkom, oženio se 1980. godine. Posle njene smrti povukao se sa scene da bi se kasnije ponovo vratio. Danas živi u Luganu u Švajcarskoj.

Sezona 2018-2019 je njegova jubilarna, 40. godina na sceni. U toku te sezone, na repertorau će mu biti dela Mocarta i Lista, kao i kompozicije Šumana koje je svirao prvi put još 1978. godine. Sem što se bavi koncertiranjem, Pogorelić intezivno brine i o pijanističkom podmlatku.

Isticao je da se na njegovim koncertima mora koristiti mozak i misao. Da li je tako i danas, videćemo na predstojećim koncertima. Da li će nastupiti na starom klaviru ili novom koji je sam izabrao, odlučiće na probi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво