Gospel muzika će večeras odzvanjati Galerijom RTS-a

Kada čujete „Meri gospel hor“ na trenutak možete pomisliti da ste u Njujorku. Ali, izvorni crnački gospel može da se čuje i u Beogradu. I to ne u crkvi, već na Mašinskom fakultetu. Večeras će proslaviti sedmu godišnjicu postojanja koncertom u Galeriji RTS-a!

„Energija koju mi imamo je negde gotovo jednaka energiji koju imaju ti ljudi, koji su to počeli, koji su stvorili gospel i tu duhovnu crnačku muziku. Imamo i tu bol, jer smo je proživeli, i to nam je u krvi. Mnogo toga imamo slično i možemo ceo taj repertoar da iznesemo autentično“, kaže Marija Kuburić Borović, osnivač i dirigent „Meri gospel hora“.

Repertoar je bogat i stalno se proširuje, baš kao i sam hor.

„Repertoar je počeo od tradicionalnih crkvenih crnačkih duhovnih pesama. Ali, to je negde baza od koje smo počeli, a proširilo se po svim žanrovima. Od gospela su počeli bluz i džez, znači imamo i tu raznih numera sa tim zvukom, sve do modernog gospela, gde ljudi u stvari ne znaju da su to duhovne pesme, poput numere Shackles, koja je bila veliki hit 90-ih godina“, objašnjava Marija.

Iako mnogi gospel vezuju za Ameriku tridesetih godina prošlog veka i za izvođenje u verske svrhe, danas gospel može da se čuje čak i u noćnim klubovima.

Pa zato nije ni čudo što se proba srpskog gospel hora često pretvori u žurku. A članovi hora kažu da se posle svake probe osećaju kao posle treninga. Jer, energija koju ova muzika nosi, veoma je jaka. Takođe napominju, i da ne postoji ništa slično u Beogradu.

Pred dolazak na studije u Beograd Jakov iz Poljske prvo je na internetu potražio da li u srpskoj prestonici postoji gospel hor. Čim je stigao, odmah im se pridružio.

„Volim energične pesme, gde mogu da pljeskam, da igram, i smejem se. Veoma volim da širim energiju naročito na koncertima, jer tako osećam da sa publikom delim nešto jedinstveno“, ističe Jakov.

Jedinstvenu energiju sa članovima deli i Glodi, student na razmeni iz Konga. U svojoj državi pevao je svake nedelje u crkvenom horu. A „Meri gospel hor" čini da se oseća kao kod kuće.

„Razlika je možda u izboru pesama. U Kongu više pevamo francuske i latinske pesme ili one na lokalnom jeziku, dok su u 'Meri gospel horu' uglavnom pesme na engleskom“, kaže Glodi.

Da se pevanje u gospelu razlikuje od zemlje do zemlje, potvrđuje i Kristina iz Austrije. Ona već 10 godina peva u srpskom horu. I odlično govori srpski jezik.

„Energija se dosta razlikuje. Ja sam katolkinja i pevala sam u horu u crkvi. Međutim, to nije ta energija kao kada pevam ovde. Zato mi često dođe da u crkvi kažem: 'Hajde ljudi, krenite, pevajte!'. Jer ovako je monotono, a ne bi trebalo tako da bude“, objašnjava Kristina Cetl.

Na nastupima srpskog gospel hora nikada nije monotono. I publika je uvek na nogama. Svojom muzikom ne samo da uveseljavaju ljude, već i šalju poruku da bez obzira na to koje je čovek boje kože, vere, nacionalnosti - u muzici su svi jednaki.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи