Večeras nešto sasvim drugačije – Beogradska filharmonija svira na igračkama

Veliki je izazov za muzičare da sviraju ovakav koncert jer niko od njih ne može da se sakrije iza velikog zvuka, rekao je za Tanjug jedan od najatraktivnijih kompozitora savremene muzike Hajnc Karl Gruber čije će delo „Frankenštajn“ večeras izvesti Beogradska filharmonija.

Frankenštajn pandemonijum za bariton-šansonijera i orkestar nastao je na dečje, pretežno komične stihove, uklopljene u muziku koju čini sinteza pop i narodne muzike, i bogate tradicije bečkog kabarea.

U ovom komadu, pored Frankenštajna, nižu se različiti junaci kao što su Supermen, Džejms Bond, Đango, Robinzon Kruso, Betmen i Robin, a filharmoničari će njihovo „herojstvo prikazati i na igračkama instrumentima.

Trubice, sirene, pištaljke, šmirgle, čegrtaljke, klavir-igračka, melodike, čine ovaj komad zabavnim i za slušanje i za gledanje.

Gruber je naglasio da muzičari moraju da budu veoma osećajni za vreme izvođenja Frankeštajna.

„Svi u orkestru će između ostalog svirati na igračkama što je posebno iskustvo. Znam da su muzičari Beogradske filharmonije ozbiljni profesionalci. Sa druge strane, niko od profesora na akademijama koje su pohađali nije ih učio kako da sviraju na igračkama. Ovaj koncert je veliko iznenađenje za njih i potpuno novi prostor u kojem treba preživeti koncert“, istakao je Gruber.

Iz iskustva koje je u proteklih nekoliko dana stekao radeći sa filharmonijom, cenjeni kompozitor i dirigent naglašva da je „imao posla“ sa inteligentnim orkestrom.

„Sarađivao sam sa muzičarima koji su jako znatiželjni i spremni na svakojake muzičke avanture. Upravo ta rešenost da istraže nešto novo ih čini inteligentnima. Preporučio bih menadžmentu filharmonije da uvrsti što više dela nastalih u 20. i 21. veku u repertoar orkestra, jer su pripreme tih koncerata pune muzičkih avantura i istraživanja“, zaključio je Gruber.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи