Džo Lovano otvara Pančevački džez festival

Saksofonista Džo Lovano biće gost prve večeri 20. Pančevačkog džez festivala, koji se održava od 2. do 5. novembra, najavio je Kulturni centar Pančeva.

Lovano će predstaviti svoj „Klasik kvartet“ (Classic Quartet), sa Lorensom Fildsom na klaviru, basistom Peterom Slavovim i bubnjarem Otisom Braunom, u postavi koja predstavlja svojevrsnu sintezu njegove besprekorne, dugovečne karijere u slavu najboljih momenata džeza kao žanra.

Iste večeri biće i koncert američkog saksofoniste Tima Berna i njegovog sastava „Snejkoil“ (Snakeoil), kao i besplatan koncert mađarskog sastava „Kanaro“ (Canarro).

Već od devedesetih Džo Lovano se pretplatio na Gremije i godišnje nagrade magazina Daunbit (Downbeat) u različitim kategorijama, od albuma godine do najboljeg muzičara na svom instrumentu, i taj zlatni niz traje već dugo.

Kritičari njegov uspeh vide u snažnom i upečatljivom tonu, harmonskoj kompleksnosti i virtuoznosti, te sposobnosti da svoje umeće stavi u kreativni kontekst sviranja sa različitim muzičarima.

Lovano nikad nije dopustio sebi da predugo svira u istom bendu i sa istim ljudima, već bi uvek pronašao pravi trenutak da napravi zaokret i produži dalje – bilo da se radi o sviranju „treće struje“ džeza sa velikim ansamblom, u triju sa Dejvom Holandom i Koltrejnovim bubnjarem Elvinom Džonsom, u kvintetu u kome je kao kontrabasistkinja stasavala danas velika zvezda Esperanca Spolding.

Karijera američkog saksofoniste Tima Berna oličenje je beskompromisnog umetničkog puta i pripadnosti nezavisnoj sceni.

Stasavao je sedamdesetih, u vremenu kada je džez izgubio bitku za publiku u ljutoj borbi sa rok muzikom, a potom i diskom i fankom.

No, ni tada, kao mladić, nije posegao za fjužnom, a avangardna i fri džez scena tog vremena je, bez presije za komercijalnim uspehom i u senci turbulentnih žanrovskih previranja, nudila pregršt mogućnosti za kreativno izražavanje svojih protagonista.

Mlađani Bern je uzor pronašao u saksofonisti Džulijusu Hemfilu, te već i krajem sedamdesetih osnovao svoju prvu (ali ne i poslednju) izdavačku kuću, ne bi li napravio sebi prostor za izdavanje autorskih albuma.

Njegov aktuelni sastav „Snejkoil“ predstavlja „reviju minucioznih aranžmana, te uzbudljivih i kompleksnih harmonija“, u kojima se virtuoznost muzičara ogleda kako na individualnom tako i na kolektivnom planu.

U društvu sve samih prekaljenih asova američke kreativne muzike, kao što su Oskar Norijega na klarinetima, pijanista Met Mičel (sticao reputaciju i kod Dejva Daglasa) te bubnjar Čes Smit („Meri Halvorson trio“, „Sikret čifs 3“...), Bern se predstavlja u svojoj punoj stvaralačkoj zrelosti.

Muzika mađarskog sastava „Kanaro“ evocira najbolje momente tradicionalnog ciganskog džeza poznatog i kao manuš sving, koji u kombinaciji sa mađarskom tradicijom dočarava atmosferu starih vremena i budimpeštanskih kafeterija.

Svirajući u slavu čuvenog Đanga Renara, sa dodatkom mađarskih „začina“, ovaj bend predstavlja originalni pristup jednom od najpoletnijih džez pravaca u njegovoj istoriji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи