„Ejot“ pre nastupa na 33. Džez festivalu osvaja Aziju

Pre nastupa na otvaranju 33. Beogradskog džez festivala, 26. oktobra u Domu omladine Beograda, niška grupa „Ejot“ otišla je na mini-turneju po Aziji.

Na desetom, jubilarnom Internacionalnom džez festivalu u Hongkongu sa uspehom grupa „Ejot“ (Eyot) nastupila je 30. septembra. Najavljeni su kao originalan sastav koji razvija novi stil evropskog džeza, uz napomenu organizatora da su veoma ponosni zbog njihovog koncerta u okviru festivalskog programa.

U gradu Džuhaju danas nastupaju u okviru manifestacije "Beishan Jazz Festival", a novo osvajanje azijskog tržišta najavljuju i izdavanjem albuma u Japanu za izdavačku kuću „AMSA rekords“.

„Nakon velike turneje 2012. godine, kada smo svirali u Hongkongu, Kini i Južnoj Koreji ponovo se vraćamo u Aziju. Srećni smo zbog poziva da nastupimo u Hongkongu, na jubilarnom desetom festivalu i na 'Beishan Jazz Festival'-u u Kini, drago nam je da se naš rad ceni tako daleko od kuće. Ovo je nastavak našeg proboja na azijsko tržište“, rekao je Dejan Ilijić iz grupe „Ejot“ i naglasio da očekuje da sledeće godine bend poseti i Japan i da bude sve češće na tlu Azije.

Prema Ilijićevim rečima, osim Japana, koji je odavno otvorio vrata džezu, Kina postaje jedno od najinteresantnijih destinacija za džez muzičare, otvaraju se brojni klubovi i festivali i veliko je zadovoljstvo biti deo svega toga.

Srpski internacionalno najuspešniji džez sastav spaja kulturu džeza i roka, psihodeličnu i ambijentalnu muziku, kao i elemente istočnoevropskog folklora. Njihov aktuelni album Innate posvećen je našem podneblju, od imena numera, do njihove strukture, melodije, harmonije i ritma.

Uoči nastupa na otvaranju ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala, Dejan Ilijić kaže da je ova godina do sada već bila bolja od svih prethodnih.

„Neku vrstu finala, krunu sezone, očekujemo na Beogradskom džez festivalu. Na koncertu koji pripremamo za tu priliku imaćemo i goste iz engleskog sastava 'Get the Blessing', Pita Džadža na trubi i Džejka Mekmurčija na saksofonu“, otkriva Ilijić.

Ulaznice za koncert grupe „Ejot“ u okviru 33. Beogradskog džez festivala u prodaji su preko mreže „Eventim“.

broj komentara 2 pošalji komentar
(četvrtak, 05. okt 2017, 08:29)
Toma [neregistrovani]

Jazz itekako

To što ne prepoznaješ standardne forme Jazz-a u zvuku Eyota ne znači da to nije Jazz. Contemporary ili savremeni Jazz uz Jazz-Rock fusion ili prosto fusion je forma Jazz-a koja se intenzivno razvija zadnjih 30-40 godina a korene vuče još sa početka XX veka u okviru te forme imamo veoma mnogo kvalitetnih itekako Jazz sastava i zvuk Eyota treba posmatrati kroz tu prizmu. To jedno zrno peska novine, iskorak ka savremenom, koji oni čine na Jazz sceni treba pozdraviti jer pretstavljaju naš etno zvuk a u krajnjem slučaju i našu zemlju, u najboljem svetlu.

(sreda, 04. okt 2017, 18:33)
anonymous [neregistrovani]

jazz?

pa ovo i nije jazz. kako oni uopšte nastupaju na takvim festivalima???