Završena Letnja džez akademija Novi Sad-Dortmund

Ovaj internacionalni muzički događaj je zajednički projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić".

Osam dana muzičkog usavršavanja i druženja u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada i Muzičke škole „Isidor Bajić“ krunisano je koncertom u klubu „Tribina mladih“ novosadskog Kulturnog centra.

Na Akademiju, koja je započela 15 jula, stiglo je 70 polaznika iz Subotice, Sombora, Beograda, Kragujevca, Prijedora, Novog Sada, a njih desetoro došli su iz Dortmunda. Među njima su i polaznici poreklom iz Srbije koji žive u inostranstvu, koji leti dolaze da pohađaju Akademiju.

Svi oni su imali priliku da besplatno usavrše svoje muzičko znanje. Zanimljivo je da najmlađi polaznik ima 12 i po, a najstariji 69 godina.

Uoči završnog koncerta, urednica muzičkog programa u Kulturnom centru Novog Sada, Vesna Kaćanski, istakla je da je osam dana, koliko je trajala sedma Džez akademija, proteklo u neprestanom učenju i muziciranju i podsetila da je čak dva puta priređen džem sešon - gde su nastupali učesnici Akademije na novosadskom brodu „Cepelin“ i jedan na Petrovaradinskoj tvrđavi ispred Galerije „ITD „Radošević“ .

Profesor, pedagog i saksofonista Uve Plat iz Dortmunda, pohvalio je organizatore i učesnike Akademije.

„Za razliku od prethodnih Akademija, ove godine preovladavali su izuzetno mladi muzičari - polaznici, koji mahom imaju 15 ili 17 godina što nas posebno raduje jer su pokazali izuzetan talenat i marljivost“, rekao je profesor Plat.

Plat je okupljenoj publici predstavio svoje kolege - profesore koji su zajedno sa njim radili na ovogodišnjoj Akademiji. To su: Gregori Gejnor (Nemačka) pijanista, Sitara Šimanik (Nemačka), koja će biti zadužena za časove pevanja, Klaus Hajman (Nemačka) trubač, zatim Majtež Mikuletič iz Slovenije, trombonista, Brankom Popović, bubnjar, Vanja Kevrešan, gitarista Fedor Ruškuc, kontrabasista i kompozitor i Igor Molnar Đango, bas gitarista iz Novog Sada.

Veče je otvorio ansambl koji čine polaznici koji se prvi put susreću sa ovakvom vrstom nastupa, a potom i pevački ansambl.

Publici se potom predstavio napredni ansambl, koji se sastoji od polaznika koji će se baviti muzikom na profesionalan način i na kraju, završne taktove izveo je big bend, oformljen od svih učesnika ovogodišnje Akademije. Koncert koji je trajao gotovo dva i po sata, novosadska publika pozdravila je aplauzima.

Ovaj internacionalni muzički događaj je zajednički projekat bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, a Kulturni centar Novog Sada organizovao ga je u saradnji sa Muzičkom školom „Isidor Bajić“. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи