Femi Kuti na Belefu

Jedna od najvećih svetskih zvezda afrobita Femi Kuti nastupiće u sredu, 12. jula u Bašti Studentskog kulturnog centra u okviru 26. Belefa.

Kuti u Beograd dolazi u pratnji svog velikog sastava i plesača, koji, kako muzički kritičari širom sveta kažu, čine da sve izgleda kao tri šoua u jednom.

Princ afrobita, jedan od pravih velikana afričke muzike, veliki borac za političku i socijalnu pravdu, dosledan naslednik svoga velikog oca Fele Kutija, sve ovo su reči kojima se najčešće opisuje lik i delo čuvenog nigerijskog muzičara Femija Kutija.

Kuti je vlasnik mnogobrojnih hitova i albuma, četiri puta nominovan za nagradu Gremi, koji sa podjednakom strašću živi svoju muziku, ali i vodi borbu za ljudska prava i sve druge probleme afričkog kontinenta, zbog čega ga je „Amnesti internešenal“ imenovao za svog „afričkog ambasadora“.

Britanski časopis „Songlajns“ proglasio ga je umetnikom godine i bio je pozvan da se pridruži rok grupi „Red hot čili pepers“ na njihovoj turneji po Evropi.

Kuti je u svom muzičkom stvaralaštvu uvek nastojao i uspevao da prevaziđe granice žanra.„Mislim da su danas ljudi, svuda u svetu, u takvom beznađu da je muzika jedini način da nađu snagu da idu dalje i prevazilaze prepreke“, poručuje Kuti.

broj komentara 0 pošalji komentar