Legendarni Tom Harel dolazi na „Nišvil“

Američki trubač i fliglhornista, kompozitor i aranžer Tom Harel nastupiće na predstojećem „Nišvilu“ u subotu, 12. avgusta, sa svojim sastavom „Tom Harel trip“, u kojem su i tenor saksofonista Santi de la Rubija, kontrabasista Ugona Okegvo i bubnjar Adam Kruz.

Svirački stil Toma Harela vodeći džez kritičari smatraju najprefinjenijim miksom snage Kliforda Brauna i liričnosti Četa Bejkera, a tokom karijere duže od pola veka stekao je reputaciju jednog od najinventivnijih džez kompozitora i aranžera i to ne samo kada je reč o post-bopu.

Samo pod svojim imenom snimio je 32 albuma i održao hiljade koncerata, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih džez muzičara – kako od strane kritičara, tako i po glasovima čitalaca – specijalizovanih magazina kao što su Dounbit i Džez tajms. 

Iza sebe ima na desetine nominacija za Gremi, a prošle godine je, upravo za album sa sastavom „Trip“, dobio svoju desetu džez nagradu SESAC, koju dodeljuje jedina američka agencija za muzička, autorska i izvođačka prava.

Harel je napisao i aranžirao kompoziciju Humility za album Song for Chico Artura O'Farila i afro-latin džez orkestra, koji je nagrađen Gremijem za najbolji latino-džez album 2009. godine.

Sve ovo još više dobija na težini kada se zna da Harel boluje od paranoidne šizofrenije – bolesti protiv koje se hrabro i uspešno bori već decenijama, kako sam kaže, pre svega muzikom, koja mu je najbolja terapija.

Svi koji su imali priliku da ga slušaju uživo, slažu se da je njegova vizuelno-statična pojava na bini u totalnoj suprotnosti sa pravom lavinom emocija koje izaziva njegova muzika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи