Koncert „Hadžimanov benda“ za obnovu stare Učiteljske škole

Bend Vasila Hadžimanova je na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini održao humanitarni koncert za obnovu stare zgrade Učiteljske škole u ovom gradu.

Концерт „Хаџиманов бенда“ за обнову старе Учитељске школе Концерт „Хаџиманов бенда“ за обнову старе Учитељске школе

Zbog kiše, koja je pretila, umesto u parku fakulteta, koncert je održan u amfiteatru koji je bio pun posetilaca – studenata, profesora i građana Jagodine.

Zgrada stare Učiteljske skole u Jagodini, u kojoj je 1892. godine osnovana Muška učiteljska škola, planirano je da bude obnovljena i da u njoj radi Institut i muzej srpskog učiteljstva, a imaće prostor za ogledne vežbaonice za učitelje i vaspitače, dnevni boravak za decu.

To je zamisao Odbora za obnovu. Pravni nosilac poslova u vezi sa obnovom je „Zadužbina Sretena Adžića“ osnivača Muške učiteljske škole, koja radi pri Fakultetu pedagoških nauka.

Za obnovu zgrade, koja se nalazi u krugu Fakulteta za pedagoške nauke i dosta je ruinirana od zuba vremena i nebrige, potrebna je podrška države, nadležnih ministarstava i lokalne samouprave kako bi se obezbedila sredstva i pomoglo izmeštanje građe Istorijskog arhiva iz prizemlja zgrade, rečeno je Tanjugu na fakultetu.

Odbor će sa programom obnove i arhitektonskim projektom aplicirati za finansijska sredstva kod pristupnih fondova Evropske unije i zatražiti podršku Austrije i Nemačke, država u kojima se Adžić školovao i čija je pedagoška dostignuća i iskustva primenjivao u Srbiji.

Odbor je uspostavio aktivnu saradnju sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu kao strateškim partnerom.

„Ovakvim divnim koncertima skrećemo pažnju na zgradu stare Učiteljske škole koja stoji ovde i vapi da bude obnovljena“, rekla je dekanka fakulteta profesorka Violeta Jovanović i naglasila da pripreme za obnovu škole teku od pre tri godine, ali da obnova još nije počela.

„Tražimo zajedno sa Ministarstvom prosvete taj čarobni put do fondova za obnovu koji u našoj državi još nije institucijalizovan, na način kako se to radi u Evropskoj uniji, gde su obnovljeni čitavi gradovi, renovirani i restaurirani univerziteti“, objasnila je profesorka Jovanović.

Članovi Odbora za obnovu su dekan Fakulteta Violeta Jovanović, predsednik, akademici Ljubomir Simović i Dragoslav Mihailović, Emir Kusturica, Živorad Žika Nikolić, Sergej i Tomislav Trifunović, Dragan Lukić, Aleksandar Avramović, profesori fakulteta Miloš Kovačević, Anderja Savić, Tiodor Rosić, Marko Đorđević i Zoltan Melic sa Pedagoškog fakulteta iz Baje (Mađarska).

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво