„Evrosong“, Rusija oštro reagovala zbog zabrane ulaska njenoj predstavnici u Ukrajinu

Rusija je oštro reagovala na ukrajinsku zabranu da njihova predstavnica Julija Samojlova doputuje u Kijev i nastupi na 62. „Evrosongu“, javila je agencija AFP. Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič istakao je da ovakva odluka Ukrajine ne znači da je Rusiji zabranjeno da učestvuje u takmičenju.

„Ovo je još jedan skandalozan, ciničan i nehuman čin kijevskih vlasti“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin novinskoj agenciji Interfaks.

Kako je javio AFP, ukrajinski bezbednosni servis je saopštio da je doneo odluku da Julija Samojlova ne može da uđe u Ukrajinu naredne tri godine, jer je „prekršila ukrajinske zakone“.

Samojlova, koja koristi kolica, nastupila je 2014. godine na Paraolimpijskim igrama u Sočiju i na gala koncertu održanom na Krimu 2015. godine s ciljem popularizacije sporta za hendikepirane.

Nema zabrane Rusiji da učestvuje na „Evrosongu“

Ukrajinski ambasador u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič ocenio je da je odluka isključivo pravni čin i posledica kršenja Zakona o privremeno okupiranim teritorijama.

„Niko nije zabranio Rusiji da učestvuje na 'Evrosongu' sa nekom drugom kandidaturom. Tako da dalja odluka o učešću ili neučešću Rusije u 'Evrosongu' isključivo je svesna odluka Rusije i nema nikakve veze sa Ukrajinom“, naveo je ambasador Aleksandrovič.

U izjavi ambasadora dostavljenoj medijima navodi se da je zakonodavstvo Ukrajine jasno u tome da će kažnjavati svaku osobu koja krši njene zakone.

„Rusija je sa svoje strane opet učinila provokaciju, svesno izabravši kao svoju predstavnicu osobu za koju je već tada bilo poznato da je boravila nezakonito na Krimu. Na taj način Rusija je htela da igra na emocije građana, posebno uzimajući u obzir da je gospođa Samojlova u invalidskim kolicama“, precizirao je ambasador.

Na taj način Rusija, istakao je ambasador, samo stvara žalosnu sliku o sebi u svetu, sliku u kojoj se jedna zemlja krije iza leđa osobe – invalida.

Ambasador Aleksandrovič ističe da zakon Ukrajine važi za sve osobe na teritoriji Ukrajine – državljane Ukrajine, strane državljane i osobe bez državljanstva. Tako da, kako je naveo, svaki počinilac zločina, bilo da je on invalid, zvanični predstavnik druge zemlje, političar, profesor ili običan turista, mora da snosi istu odgovornost za počinjeni zločin. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара