„Čik Korija elektrik bend“ 1. jula u „Kombank areni“

Sastav predvođen jednim od kultnih džez pijanista „Čik Korija elektrik bend“ gostovaće 1. jula u „Kombank areni“. Njihova turneja deo je proslave 75. rođendana Čika Korije koja će kulminirati dvomesečnim nastupima u čuvenom njujorškom klubu „Blu nout džez“.

Sastav „Čik Korija elektrik bend“ jedan je od nekolicine džez ansambala koji su istinski uneli revoluciju u umetničku formu, ističu iz „Kombank arene“.

Njihov istoimeni debi-album iz 1985. godine došao je kao grom iz vetra neba, spajajući džez, rok, latino i fank sa zvučnim izumima koji i dalje zvuče futuristički.

Reč je o kvintetu klasičnog sastava – Čik Korija na klaviru, Dejv Vekl na bubnjevima, Džon Patituči na basu, Erik Marijental na saksofonu, Frenk Gembejl na gitari.

Njihov uticaj ogleda se od hip-hopa preko elektronske muzike do najbitnijih džezera današnjice poput „Snarki Papija“.

Čik Korija dostigao je kultni status na muzičkoj sceni. Klavijaturista, kompozitor i vođa benda nalazi se u džez „Holu slavnih“ i jedan je od najviše nominovanih umetnika u istoriji Gremi nagrada sa čak 63 nominacije i osvojena 22 priznanja.

Od klasičnog stila do avangarde, bibopa do džez-rok fjužna, od dečjih pesama do kamernih i simfonijskih dela, Korija se tokom karijere poigravao sa bendovima koji razbijaju žanrove.

Ipak, nikada nije bio produktivniji nego u 21. veku, bilo da svira akustični klavir ili električne klavijature. Vodi više bendova, nastupa solo i sarađuje sa značajnim muzičkim imenima.

Tri puta tokom ove decenije nominovan je za umetnika godine u Daunbitu, a i dalje ga drži neumorni stvaralački duh. Kao što je Njujork tajms jednom napisao, on je „svetiljka uzavrele i večne mladosti“.

Ulaznice za koncert ograničenog kapaciteta u „Kombank areni“ biće uskoro u prodaji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи