Žan Batler na petom Beogradskom irskom festivalu

Zvezda svetske plesne scene i osnivač poznate trupe „Riverdens“ Žan Batler nastupiće 9. i 10. marta u „Bitef teatru“ u okviru petog Beogradskog irskog festivala.

Жан Батлер на петом Београдском ирском фестивалу Жан Батлер на петом Београдском ирском фестивалу

Batlerova će na prvom gostovanju u Srbiji predstaviti svoje najnovije delo, plesni peformans Ovo je irski ples, duet koji je nastao i koji izvodi u saradnji sa čelistom i kompozitorom Nilom Martinom.

Ovo je irski ples prati dosadašnji rad Batlerove kada je savremeni ples u pitanju, uključujući njenu slavnu prošlost u irskom stepovanju, produbljujući njene korene i osvrćući se na odnos između muzike uživo i pokreta.

„Nil i ja smo oduševljeni što ćemo nastupiti u Beogradu. Zaista se radujemo što dolazimo u vaš grad prvi put, kako bismo izveli Ovo je irski ples u čuvenom 'Bitef teatru' i što ćemo se sresti i raditi sa srpskim plesačima u okviru radionica savremenog i irskog plesa 6. i 7. marta. Veoma se radujemo što ćemo podeliti naš rad sa vama“, poručila je Batlerova.

Taj avangardni plesni komad dolazi u Srbiju nakon rasprodatih sala i odličnih kritika u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i irske turneje.

„Batlerova je izvanredna plesačica, akcenat njenog plesa jasno je irski, pokreti nogama su laki i oštri, ona klizi po podijumu kao leptir koji poleće sa površine jezera“, napisao je kritičar lista Njujorker.

Široj publici Džin Batler je poznata po radu u svetski poznatom sastavu „Riverdens“, kojeg je osnovala zajedno sa Majklom Fletlijem. U čuvenoj trupi, koju je napustila 1997. godine, bila je glavna ženska plesačica i koreografkinja.

Batlerova je inače prvi put nastupila na koncertu poznatog tradicionalnog irskog benda "The Chieftains" u njujorškom „Karnegi Holu“ sa samo 17 godina i sa njima je nastupala širom sveta šest godina.

Osim izuzetnog ugleda koji uživa kada je tradicionalni irski ples u pitanju, veoma je cenjena i na svetskoj sceni savremenog plesa.

Trenutno je vanredni profesor na irskim studijama na fakultetu Glucksman Ireland House u Njujorku i predavač na predmetu Tradicionalna muzika i ples na Univerzitetu Limerik, a pozvana je da od 2018. godine predaje u prestižnoj školi „Prinston ateljer“.

Ulaznice za plesni nastup Ovo je irski ples mogu se kupiti na blagajni „Bitef teatra“ po ceni od 1.000 dinara, a za studente koštaju 600 dinara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво