Završni koncert „Bunta“ uz Marka Kopea i simfonijski orkestar „Makris“

Završni koncert četvrtog „Bunta“, festivala klasične i savremene muzike, biće održan sutra u beogradskom Centru „Sava“ uz nastup francuskog violončeliste Marka Kopea i simfonijskog orkestra „Makris“ pod upravom Predraga Goste, najavili su organizatori.

Kope je kao osamnaestogodišnjak osvojio dve najveće nagrade Bahovog takmičenja u Lajpcigu - prvu nagradu i specijalnu nagradu za najbolje tumačenje Baha i od tada počinje njegova blistava muzička karijera - internacionalnog soliste, pedagoga i kamernog muzičara.

Novi simfonijski orkestar „Makris“, formiran početkom 2015. godine, okuplja mlade talente i za kratko vreme je prepoznat kao važan činilac domaće muzičke scene, posebno po repertoarskim iskoracima - bilo da je u pitanju savremeni ili barokni repertoar.

Pored Makrisovih Fanfara za orkestar, Bahove svite za violončelo u c-duru i Hajdnovog Koncerta za violončelo, beogradska publika će prvi put moći da čuje Parisku uvertiru - delo koje se pripisuje Mocartu i kompozicije Žan-Filipa Ramoa.

Koncert u Centru „Sava“ deo je programa „Francuske muzičke jeseni“ čije održavanje su pomogli Francuski institut u Beogradu i banka „Sosijete ženeral“.

Muzički festival „Bunt“ počeo je 2. novembra, a tokom manifestacije održani su brojni koncerti na različitim lokacijama širom Beograda. Dominirali su dve teme - mladi koji nemaju dovoljno pristupa muzičkoj sceni i osobe s posebnim potrebama.

„Bunt“ je nastao 2013. godine kao spontani izraz podrške visokim umetničkim vrednostima, profesionalnm kriterijumima i civilizacijskim dostignućima 21. veka.

Stav je da su upravo te vrednosti važne i da ne smeju biti zapostvaljene i narušene, a suprotstavlja se sadašnjoj kulturnoj klimi u kojoj je kultura izložena estradizaciji i tabloidizaciji.

„Bunt“ otvara prostor mladim i talentovanim umetnicima, a suštinski je okrenut i inkluziji pružajući šansu osobama sa posebnim potrebama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво